diumenge, 16 de març del 2008

Prohibit llegir

Si llegir encara t'espanta,... llegeix:
- Mira, m'ha agradat llegir aquest decàleg. Potser, a tu, també.

Adaptació de: Prohibido leer de repasodelengua.blogspot.com

Aquí en tens una adaptació traduïda al català de nou punts:
Prohibit llegir
Tots haurien de saber que llegir, com fumar, té els seus riscos:
  1. Qui llegeix molt acaba cec. Primer són aquestes ulleres d'intel·lectual, després les de cul de got i acabes com Galdós o Borges, contractant a algú que et llegeixi als peus del llit.
  2. Qui llegeix molt acaba trastocat. Com don Quixot, o Cela. Una alumna meva em deia que hi ha per aquí un ximple ambulant que es va quedar així de tant estudiar. Pel que sembla es prenia tot tipus de psicotròpics per a mantenir-se despert mentre llegia i llegia.
  3. Llegir esgota la teva economia. Els llibres són cars i no es poden baixar amb l'eMule. Els que estan a Internet són clàssics i per tant llargs, així que si els llegeixes a la pantalla encara et quedes més cec (veure punt 1).
  4. Llegir complica la vida domèstica. Acumular llibres es converteix en una obsessió que requereix espai, metres de prestatgeries desordenades, doloroses caixes en el traster, tauletes de nit empolsades... Amb l'amenaça de cònjuges o fills: Tria, els llibres o nosaltres. I aquesta pregunta estúpida de les visites no lectores: Te'ls has llegit tots?
  5. La lectura sol ser font d' infelicitat. Els que no llegeixen no tenen més punt de vista que el que els ofereix la seva cadena de televisió habitual, el seu perruquer, el seu estanquer o el seu company de canyes. No necessita contrastar visions distintes d'un fet, ni posar-se en lloc de l'altre. Assumeix que la realitat és plana. I és feliç.
  6. Els llibres generen frustració. La lectura et mostra vides que mai arribaràs a viure i llocs que mai coneixeràs. Et permet imaginar als personatges i llocs de les històries de la manera que tu vols. Després vénen els de Hollywood i et planten al maco de torn en uns paisatges de Nova Zelanda espectaculars, i ja està, el teu goig imaginat en un pou, perquè com els expliques tu als espectadors de la sala que el que tu havies imaginat era millor.
  7. La lectura és una cosa lenta i repetitiva. A veure, què ha canviat en la lectura en els últims dos o tres mil·lennis? Llegim més ràpid? Es llegeix a través, ratlla si, ratlla no? Gens. Sempre igual, una línia darrere d'una altra. al damunt cal esperar més d'una hora (una setmana, un mes) perquè ens contin la trobada amorosa d'una parella, el remordiment per un crim, la frustració per una vida anodina, la conquesta d'una llibertat.
  8. Llegir no serveix per a obtenir admiració. Per si algú no s'ha assabentat, ser bon lector no cotitza en la borsa de la vida social. Que algú citi a bons lectors que surtin en la tele: ... (silenci perllongat). Abans, amb el de maig del 68 i tot això, encara es lligava citant a Camus, a Brecht, a Quevedo. Però ara, com no citis a Jaime Peñafiel...
  9. La lectura no està a l'abast de tothom. Diguin el que diguin, el plaer de llegir està reservat a uns pocs. Són aquests pocs els quals gaudeixen gairebé pecaminosament quan desxifren un clàssic, quan senten les passions que es van imaginar fa segles perquè els arribin a ells gairebé en exclusiva, quan es queden diversos dies en estat de shock després de llegir bones novel·les, quan s'estremeixen llegint un poema, quan ploren o riuen entre línies, quan recomanen furtives lectures que no es venen a Carrefour, quan no poden sortir de casa sense un llibre a la butxaca, quan mesuren les seves vides pels llibres que van llegir a cada època... Són una elit, perillosa i exquisida, que procura captar membres per a la seva secta, però que també sap que molt pocs seran els triats. Ho ets tu?
Antonio Solano, profesor de lengua y literatura. Castelló. repasodelengua
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...