dijous, 3 d’abril del 2008

Biblioteca global

Avui, tornem a estar d'enhorabona. Per què? Doncs, perquè tenim un altre articulista: en Carles, pare de l'Adrià i la Mireia. Ens ha enviat una proposta que, tot i el temps que fa que existeix, és nova per a molts lectors i lectores. La Biblioteca Pública de Lleida està adherida a aquesta proposta.

Sempre és un goig entrar en una biblioteca on poder remenar i escollir entre infinitats de llibres que omplen les diverses estanteries. Llibres de tots tipus, classificats per temes, disciplines o diferents àrees temàtiques: novel·la, narració, poesia, botànica, dret, premsa, revistes,...

Habitualment els llibres estan a l’abast dels diferents usuaris registrats en aquella biblioteca. El camí d’ aquests volums sol ser curt i breu: de la prestatgeria de la biblioteca a la sala de lectura, o bé, de la prestatgeria fins al domicili d’algun particular.

Ara bé, hi ha un tipus de llibres especials que estan en una biblioteca única i peculiar; aquesta biblioteca és el mon sencer. Són llibres que podem trobar en qualsevol lloc, dintre d’una soca d’arbre, amagat sota el banc d’un parc, en un restaurant, en una església ... qualsevol lloc que et puguis imaginar. A més tenen la particularitat que poden arribar viatjar d’una punta de món a l’altra.

Potser caminen? o tenen ales per volar?... Res de tot això. Aquest és un moviment anomenat BookCrossing i la finalitat principal és que el món sigui una biblioteca en la què tothom pugui participar i compartir lectures.

I com és fa? Molt fàcil:
1. cerca qualsevol llibre que tinguis a casa i vulguis “alliberar-lo” de la pols i avorriment de la prestatgeria domestica. L’alliberació consisteix en deixar-lo en algun indret on algú el pugui trobar posteriorment i seguir la cadena

2.col·loca-li una etiqueta o paper on digui que el llibre forma part de BookCrossing,

3. deixa’l en un lloc accessible i...

4. per últim, registra’l a la web de BookCrossing.

El lector que el trobi podrà introduir les dades del llibre a la web de la plataforma i així els altres en podran seguir la pista.

Si fas tot això podràs saber que se n’ha fet d’un llibre que hagis alliberat, sabràs qui la llegit, la seva opinió i on el pensa deixar. A més a més podràs trobar i gaudir d’infinitats de llibres alliberats per altres lectors.

En definitiva descobriràs les aventures viatgeres dels llibres llibertins i les històries que amaguen entre les seves pàgines.

per Carles

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Estaria bé crear un punt de Bookcrossing a l'escola on es puguin alliberar llibres.
Tens un bloc molt treballat.
Marta (mare Mireia i Adrià)

Montse ha dit...

Estaria bé. Intentaré moureu.

El bloc és de tota la gent que el llegeix, el treballa aportant material, comentaris, alimentant-lo i fent-lo "viure".

Per ara, l'administro jo, només, tot i que hi ha col.laboradors que ha rebut invitacions per a "afegir-se com a autors" i que, també, per ara no han estat "acceptades".

Gràcies a tothom.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...