dijous, 4 de setembre del 2008

Lectura en veu alta

Al meu correu de la nova Xtec ha arribat la següent proposta:

V Certamen nacional
infantil i juvenil de lectura
en veu alta
curs 2008 - 2009


On s'hi pot trobar escrit:
La Fundació Enciclopèdia Catalana convoca amb el suport del Pla de Foment de la Lectura del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya el V Certamen nacional infantil i juvenil de lectura en veu alta per al curs 2008-2009 i us anima a participar-hi.
Perquè les ganes de llegir es poden
encomanar escoltant com una
altra persona llegeix.
Perquè la lectura en veu alta
és un instrument pedagògic amb
molts i rics potencials educatius,
tant en l’educació primària com en
l’educació secundària.
Perquè creant espais de lectura
col·lectiva fomentem també l’afany
de superació i autoexigència dels
nois i les noies, i també el respecte
pels companys i el treball en
equip.

Llegim en veu alta: a tot arreu i en tot moment.

Recorda, també:

3 comentaris:

Manuel ha dit...

Amb això de la lectura en veu alta tinc un dubte, a veure com ho feu vosaltres.
Normalment a classe (quart de primària) tenim un llibre per a fer lectura col·lectiva sols en classe i s'aprofita per fer més treball de comprensió i activitats per millorar la lectura. A banda els alumnes trien cadascú les seues lectures a la biblioteca d'aula o la de l'escola.
El dubte és que per una banda tothom resalta els beneficis de la lectura en veu alta ( i ací inclús tinc un altre dubte perquè no sé si es refereixen a la lectura en veu alta de l'alumnat, del mestre o de tots alhora) però per una altra banda cal que els alumnes llegeixen primer en silenci allò que després van a llegir en veu alta. He llegit que vosaltres feu torns per llegir en veu alta el llibre de cadascú, però quan es fa una lectura col·letiva, com es podria fer perquè llegiren en silenci primer?
Feu lectures col·lectives a classe d'un mateix llibre?
Us ho pregunte a vosaltres, perquè veig que teniu ja experiència.
Espere no confurdir-vos amb tant de dubte.
Per altra continue impressionat amb el treball que feu.
P.D. Enguany obrirem la biblioteca de l'escola ( el dia 24 d'octubre, queden algunes coses per enllestir)ja us enviaré alguna foto si us abelleix per agraïr-vos totes les bones idees que em doneu.
També hem començat enguany a utilitzar els diaris de lectura. Espere que ens funcionen tant bé com a vosaltes.
Salutacions

Montse ha dit...

- Manuel, et contesto el que acostumem fer al Cicle inicial i als altres cicles, tot i que jo només els tinc a l'hora de biblioteca.
- Els deu minuts de lectura en veu alta diaris que fem a l'aula, els preparen a casa. Suposo que llegint en silenci i després en veu alta, segons les instruccions de l'Edu365.
- Quan fem desdoblaments de lectura amb la meitat de la classe a segon i tres grups a primer, deixem una estoneta per a que es preparin un tros del que després llegiran en veu alta consecutivament un rere l'altre quan llegim el mateix llibre. Si en llegeixen un de diferent, ho fan en silenci i després podem fer escoltar un tros petit i escollit de la lectura, en veu alta per animar als altres a agafar aquest llibre un altre dia.
- Acostumem a fer, de tant en tant, preguntes de diversa tipologia per a saber el nivell de comprensió lectora. A part a l'aula es treballa la comprensió lectora més intensament.
- Espero no impressionar-te massa amb el treball de la biblioteca perquè jo tinc molts dubtes de com portar a bon terme l'apartat "que integri i prepari per a la Societat de la Informació i del Coneixement des de la biblio".

Manuel ha dit...

Gràcies Montse per la resposta i per furtar-te una mica del teu temps.M'ha aclarit alguns dubtes ( ja en queden menys)
Manuel

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...