diumenge, 26 d’octubre del 2008

On hi ha una biblioteca hi ha llum

imatge de A Nosa Biblioteca
S'acaba octubre i...

ON HI HA UNA BIBLIOTECA hi ha LLUM

OBRE LES PORTES i entra. Entra en aquest espai que espera per tu, en aquest àmbit on cada paraula és un do que rebem com un regal. Recorre tots els racons d'aquesta casa de la llibertat, respira aquest aire que no sap de fronteres, deixa't dur pel corrent d'aromes que anuncia els tresors de la biblioteca.

Estem en un lloc especial, seria impossible confondre-ho. Des del cel deu veure's com un punt de llum brillant amb la intensitat major, com un aleph* que conté la memòria i els somnis de la humanitat. Una llum, sí. Una llum que il·lumina com un far entre les tenebres, amb el rítmic batec d'un cor immens que expandeix ones de llibertat i d'esperança pel territori que l'envolta.

Potser podríem seguir vivint si ens faltés aquest aire que fa vibrar totes les cèl·lules del nostre cos, potser les persones continuaríem amb la nostra existència rutinària si no existís la biblioteca, però algun lloc decisiu quedaria buit en el nostre cor. Ens faltaria l'energia que ens fa desitjar una vida millor, una ciutadania més lliure, una societat més justa. Ens doldria no escoltar la veu de les persones que van sofrir la història i la de les quals la sofreixen ara mateix; seria insuportable escoltar solament les paraules dels quals pretenen dirigir i controlar les nostres vides. Perquè això no succeeixi, obre les portes i entra.

Obre-les sempre, totes les portes, doncs cada vegada que ho fas t'incorpores al riu subterrani que alimenta a la biblioteca, al torrent de llibertat que la fa viure i li dóna ànims renovats.

OBRE ELS LLIBRES
i submergeix-te en l'aigua de la vida que brolla irreprimible des de les seves pàgines. Deixa't arrossegar pel remolí de veus, de llengües, d'olors, de paisatges. No oblidis mai la fascinació que experimentem en els anys d'infància, quan se'ns revela la dimensió màgica que tenen les paraules i descobrim que les pàgines dels llibres poden contenir el món sencer.

Com les camperoles que es malden en la recerca d'espigues entre els solcs després de la sega,també els escriptors recullen les paraules una a una i elaboren amb elles el pa humil dels seus textos. D'aquesta manera fan que arribin fins a nosaltres, sempre noves i sempre sorprenents, doncs els llibres posseeixen la insòlita capacitat de reviure i reinventarse en cada nova lectura.

Totes les persones necessitem les històries, els somnis, les paraules, tal vegada sigui una característica inscrita en l'ADN de la humanitat. Les necessitem com el menjar, com beure aigua, clar que sí. Per a entendre el món i per a entendre'ns a nosaltres mateixos, per a somiar altres destinacions, per a celebrar els dons que la vida ens dóna. Sabem que no podríem viure sense l'alè de la imaginació i de la creativitat, sense les paraules que expressen la varietat i la
bellesa dels nostres desitjos i dels nostres sentiments. Per tot això, obrim els llibres. Ells contenen els somnis, les passions, les pors, els amors, els riures. En les seves pàgines habita la immensa varietat de sentiments i experiències de la humanitat, de les persones que viuen ara en qualsevol lloc del món i de les quals van desaparèixer fa molts anys. Els llibres: rius de paraules que se'ns ofereixen amb generositat per a ajudar-nos a aprendre l'ofici de viure, per a canviar-nos la vida i implicar-nos en la transformació del món.

ON HI HA UNA BIBLIOTECA HI HA UNA LLUM que travessa tots els murs, una llum que es fa més intensa quan creixen les persones que la incorporen a les seves vides. Les mateixes persones que, més tard, al caminar per carrers i places, duran amb elles el reflex d'aquesta llum, la llavor d'aquest món nou que algun dia farem créixer. Un món més solidari, més plural, més culte, més just. Un món on no s'escolti la veu adormidora dels poderosos, sinó les paraules
múltiples i diverses de totes les persones que habitem aquesta casa comuna que és el nostre planeta.
Agustín Fernández Pau

Traducció al català gràcies a http://www.opentrad.org/i a uns pocs arranjaments meus.
http://www.amigosdelibro.com/web/dia_biblioteca2008.htm
*Aleph: Publicació a Internet en castellà i anglès sobre temes culturals i artístics, fundada per Ricardo Echevarría i José Luis Brea...http://www.enciclopedia.cat/fitxa_v2.jsp?NDCHEC=0262144
*Primera lletra alfabet hebreu
*Llibre de narracions de Jorge Luis Borges
*?

2 comentaris:

Senyor i ha dit...

Apreciada senyora:
Gràcies per l'article de l'Agustín Fernández Pau.
Els llibres, quins companys més imprescindibles!
Atentament

Montse ha dit...

És bonic, no? Ja li ho vaig dir a l'Antonio de A Nosa Biblioteca.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...