diumenge, 9 de novembre del 2008

El vell ofici de pescador (2)

Nenes i nens de cicle superior, ens preguntàvem al parlar del vell ofici de pescador si tenien alguna manera de conservar el peix. Es clar que la tenien , era la salaó. La salaó és l'acció de salar peix. Es netejaven les anxoves i es cobrien amb sal.
Però calia molta sal per abastir una indústria tan important. La sal sempre ha estat un producte fonamental per als humans. Ara els treballadors parlen del seu salari -del que cobren cada mes-. Penseu una mica, d'on vindrà la paraula salari? Si, nois i noies salari ve de sal.
L'any 1.997 va néixer la festa de la Sal. En aquesta festa es fa un homenatge als orígens pescadors i saladors de l'Escala. Commemora el III centenari de l'Alfolí de la Sal. Alfolí és el nom del dipòsit de grans o de sal. Etimològicament de l'àrab al hurí -graner-. En aquest antic magatzem arribava la sal per mar, procedent de les salines de Torrevella i Eivissa. Un cop a l'Escala, una part era distribuïda pels pobles de l'interior.
Però podeu dir. Senyor i, aquestes fotografies que ens ensenyes del museu de l'anxova i de la sal són molt antigues. Quan anirem de colònies a l'Escala encara podrem veure aquesta indústria de la salaó?
Noies i nois, la resposta, molt aviat al blog de la biblioteca.
Atentament.
Senyor i



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...