dijous, 30 d’abril del 2009

Chillida a Lleida (2).

Ahir l'Ignacio Chillida Belzunce va inagurar l'exposició Chillida 1980-2000. Mentre fotografiava l'entrada perquè em semblava molt interessant el conjunt de l'escala i la gran fotografia, va pujar l'Ignacio que estava fent els últims retocs a l'exposició de la que és comissari.
Em feia molt respecte, ell havia treballat molts anys amb el seu pare; però la curiositat com sempre va guanyar. Li vaig explicar que al blog de la biblioteca ens agrada parlar de les activitats culturals de la nostra ciutat., i ell no va tindre cap inconvenient en que li fes una fotografia per al nostre blog abans de mudar-se per fer la conferència.
La conferència inaugural va ser magnífica. Amb l'Ignacio vam fer un passeig pel Museo Chillida-Leku. Ens va explicar que els seus pares, Eduardo i Pilar, van visitar per primera vegada la finca de Zabalaga l'any 1983, i van quedar impactats pel caserio datat al 1543. Malgrat el seu estat ruinós, van comprar-lo amb una part de la finca. La tasca de restauració del caserio de Zabalaga va ser titànica i va durar una colla d'anys. Van anar comprant més finques, i ara podem gaudir de 12 hectàrees amb més de 40 escutures, roures, magnolies, faig,...Un passeig inoblidable.
Ens va explicar històries d'algunes escultures fetes pel seu pare. La manera com treballava, el protagonisme de l'espai, els valors, la tolerància, la llibertat i la gran importància de la seva dona: Pilar.
Desprès de la conferència es va inagurar l'exposició que recull obres dels darrers vint anys de Chillida. Tenim escultures, projectes públics, terres, dibuixos, collages, gravitacions, alabastres. Una sorpresa molt agradable va ser la prersència de la vidua de Chillida. Pilar Belzunce va agrair emocionada l'interès de la gent per les obres de l'Eduardo; i l'Ignacio ens va convidar a baixar i gaudir de l'exposició.
No oblideu que fins al 26 de juliol podeu visitar aquesta exposició al Caixa Forum de Lleida.
Atentament.
Senyor i

3 comentaris:

Montse ha dit...

Senyor i, sembla un senyor periodista.
Excel.lent reportatge.

Biblioteca ha dit...

sóc l'Acís,

vaig anar a Sant Sebastià i he visitat una exposició de Chillida, hi havia una escultura que es deia "l'entrada de la llum".

Senyor i ha dit...

Apreciada senyora:
Gràcies pel seu comentari.
Acis,estic molt content. Em sembla fantàstic que aprofitis un viatge a Sant Sebastià - la ciutat de l'Eduardo Chillida - ,per visitar una exposició de Chillida.Et va agradar?
Atentament

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...