dissabte, 2 de maig del 2009

Aprendre al costat de la figuera.

Passejant per la Partida de Rufea, veig a la Carme i a la Maria feinejant en una figuera.Ja us he dit moltes vegades que la curiositat és molt important, per això m'apropo i em poso a xerrar amb elles.
- Bon dia. Què feu?
- Estem empeltant, senyor i.
- Empeltant? I què vol dir empeltant?
- Ai, aquest jovent !.
Diuen jovent perquè la Carme ja passa del 80 anyets...
- Escolta bé, que t'ho explicarem. Mira aquesta figuera, és del tipus coll de dama negra, i l'empelt el farem amb aquesta branqueta d'una figuera blanca.
- Primer mirem que circuli la saba. No podem empeltar a l'hivern perquè la saba està "adormida". Quan la saba circula ja podem empeltar.
La Carme talla un petit rectangle de l'escorça de la figuera de coll de dama negra, i en posa un de la mateixa mida, de la branqueta de figuera blanca.
- Aquest petit rectangle de figuera blanca és imprescindible que tingui gemma, si només hi ha escorça l'empelt no serveix. D'aquesta gemma en creixerà una branca amb les seves flors i les noves figues que seran diferents a les de coll de dama negra.
-Ara ja tenim els dos rectangles encaixats, premem perquè estiguin en contacte i amb un plàstic ho emboliquem . L'empelt ja està fet.
- Altres vegades fem l'empelt d'escut. Cal fer un tall en forma de T, aixecar l'escorça pels dos angles rectes que fa la T; i en aquest espai posar l'empelt.
Dic adéu a la Carme i a la Maria i continuo passejant content perquè ,escoltant, he après amb aquestes dues dones pageses. Nens i nenes del Sant Jordi no oblideu que la gent gran ens poden ensenyar mil i una coses perquè són molt savis.
Atentament.
Senyor i
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...