divendres, 3 de juliol del 2009

Servei de Cartografia de Lleida.

Passejant per Doctor Fleming m'aturo davant de la Llibreria de la Generalitat i em sorprèn el seu aparador ja que una part molt important està plena de mapes. Recordo l'exposició de l'I.E.I que aquesta primavera ens presentava la cartografia de les terres de Lleida.
Nens i nenes, com sempre la curiositat fa que entri a preguntar per resoldre els meus dubtes.Recordeu que sempre cal preguntar i sempre trobareu algú que amablement us farà descobrir coses noves.
- Bon dia, sóc el senyor i , voldria saber com és que en una llibreria hi ha tants mapes.
- Bon dia senyor i. Tenim aquesta colla de mapes perquè la nostra llibreria acull el Servei de Cartografia.

Molt amablement la responsable d'aquest servei, Teresa Freixa, m'explica moltes coses sobre la cartografia i em deixa fer les fotografies que podeu veure.
L'any 1.982 es va crear l' Institut Cartogràfic de Catalunya. Aquesta feina ,en el temps de la República, la feien els serveis geogràfics de la Mancomunitat i de la Generalitat de Catalunya. Actualment aquests serveis estan a la Llibreria de la Generalitat.
- Teresa, que és aquesta màquina tant estranya? - Senyor i, estàs mirant el ploter. Aquesta impressora HP 5200 és capaç d'imprimir mapes. Triem el mapa al programa de l'ordinador i donem l'ordre d'impressió.
- A la llibreria imprimim en paper mapes topogràfics a escala 1:5.000 i 1:10.000; ortofotomapes a escala 1:5.000 i 1:25.000; i mapes antics de Catalunya del fons de la cartoteca de l'I.C.C.
-També pots trobar : . Mapes a escala 1:25.000, 1:50.000, 1:100.000, 1:250.000, i 1:450.000. . Mapes topogràfics en relleu,comarcals, de carreteres, geològics,d'habitats, de vegetació, d'allaus, de plantejament urbanístic,... . Atles de Catalunya. . Cartografia digital. . Vols fotogramètrics des del 1.975 fins a l'actualitat. Amb aquestes fotografies podem saber els límits, camins, tipus de producció agrícola d'un territori en un any concret.
Nens i nenes, quina colla de coses noves que conec gràcies a la Teresa. Ara ja sabeu que en aquest raconet de Lleida vosaltres i les vostres famílies teniu tots els mapes que us calguin.
Atentament.
Sentor i

3 comentaris:

Prof. Liliana ha dit...

¡¡Hola!! Hay un Juego Literario en mi blog. Te invito a participar
Cariños
Liliana

Montse ha dit...

Fantàstic cartoreportatge, senyor i!
Felicitacions.

Senyor i ha dit...

Gràcies, apreciada senyora.
Atentament.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...