diumenge, 6 de setembre del 2009

KB.Ús, canvis i reformes.

Tothom pot utilitzar la biblioteca. Bàsicament es centra en l'educació superior i la recerca; però el públic en general, pot fer ús de la KB.Tot el que es publica a Suècia està a la biblioteca. Evidentment per trobar el que busques en aquest mar de llibres cal treballar amb els programes informàtics LIBRIS Web Search i Samsök.
El flux d'informació augmenta constantment, cal per això utilitzar els catàlegs electrònics. El personal especialitzat de la biblioteca, mitjançant catàlegs de targetes i els registres, troben ràpidament manuscrits, mapes, partitures,informes anuals,...
Inicialment la biblioteca estava al Palau Reial -Tre Kronor-, i es va crear l'any 1697. Els anys 1877 i 1878, la BK es trasllada a l'edifici d'Humlegarden.
Al 1997 es va tornar a inaugurar desprès d'una complerta reestructuració i projecte d'ampliació. Dues cambres subterrànies excavades a la roca, contenen la majoria de les col·leccions de la biblioteca.

Evidentment es van respectar l'estructura de l'edifici. L'entrada principal és magnífica i la sala principal de lectura -Stora läsesalen-, del segle XIX amb les columnes metàl·l iques d'estil grec antic decorades amb enganyatall, impressiona.
Em direu, senyor i, quina paraula més estranya enganyatall. Teniu raó, jo tampoc la sabia, però gràcies a l'apreciada senyora - la Montse-, l'he descobert. En castellà aquesta tècnica per enganyar l'ull i fer-li veure el que no hi és,s'anomena trampantojo i en francès trompe-l'oeil.
L'anomenat Annex, conté un auditori i una sala d'exposicions i , a la part inferior de l'escala, una sala de lectura de microfilms, on podem consultar tots els diaris suecs des de 1979.
A la part de darrere ens sorprèn una immensa caixa de vidre que surt de jardí i ens porta a l'auditori.

Fotografia interior de la caixa de vidre: Ake E:son Lindman
Com podeu veure, nens i nenes, la Kungl. biblioteket, és una caixa de sorpreses.
Atentament.
Senyor i

1 comentari:

Montse ha dit...

Sense els seus viatges, potser, no hauria descobert aquesta paraula avui.
Gràcies.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...