dimecres, 25 de novembre del 2009

I la tercera família voluntària de primer

Si vols tenir cara de felicitat... ja ho saps: FES-TE VOLUNTARI del préstec de la biblioteca. La Laia està veient al seu pare en Kike i la seva mare la Celeste, a punt de registrar el llibre o el Dvd que s'emportarà a casa.
He pensat que estaria bé enllaçar un web on es pot trobar excel.lents articles relacionats amb la lectura i la família.
http://familias.leer.es/
Si vols pots mirar 2 vídeos sobre com organitzar-se i ser constants per a què els nens i les nenes puguin gaudir de la lectura a casa sense imposicions i amb respecte .

Què aprenen els nens i les nenes quan aprenen a llegir?
Aprendre a llegir significa aprendre a interpretar un text escrit. I això exigeix el domini de molt diverses habilitats, algunes de les quals poden resultar complexes per als nostres fills. Pensem en com llegim els adults, les destreses que hem d'emprar per accedir al significat complet d'un escrit.
Per interpretar un text, qualsevol de nosaltres hem d'aprendre a utilitzar adequadament totes aquestes habilitats:

- Ser conscients de per què i per a què llegim, és a dir, quina finalitat perseguim amb la lectura: aprendre, entretenir-se i divertir-se, localitzar una informació...

- Saber quin contingut s'està buscant i en quins textos és possible trobar-ho. Cada text permet usos diferents, i la seva lectura pot abordar-se de maneres diferents.

- Detectar com està organitzat cada text i quins coneixements o experiències pròpies poden ajudar-nos a interpretar-lo.

- Desxifrar perfectament els escrits, saber quin so correspon a cada lletra i a totes les seves combinacions i realitzar aquest procés de forma automàtica.

- Disposar d'un vocabulari abundant i adequat per abordar el tema tractat.

- Estar en condicions d'interpretar frases i estructures sintàctiques més o menys complexes.

- Durant la lectura, ser capaces de controlar si s'està comprenent o si s'ha trobat un problema que impedeix seguir entenent el text.

- Quan ens perdem, reconèixer què ha pogut originar el problema: una paraula desconeguda, una distracció, una frase complicada, falta de coneixements sobre el tema?

- Triar la forma adequada de resoldre el problema: rellegir, llegir amb més deteniment, consultar un diccionari o una enciclopèdia o, fins i tot, avançar en la lectura perquè es considera que el problema no impedeix la comprensió del text. La consulta d'un diccionari no sempre és la millor solució.

- Entendre el text com una unitat i saber interpretar-ho com a tal. Des de la primera idea fins a l'última, tractar de trobar les seves relacions i, en conseqüència, poder resumir el seu contingut en poques paraules.
Quan els nens i no tan nens aprenen a llegir han d'aprendre a dominar tot aquest conjunt d'habilitats. Solament així podran accedir al significat dels textos.


Text passat per l'Opentrad extret de: leer.es familias.

2 comentaris:

isabel ha dit...

Ya veo que las familias participan y además ...con esas caras tan alegres.Da gusto verlos.
Voy a subir ahora tus tus enlaces, me viene muy bien .
Gracias

Montse ha dit...

Isabel es que esto de la biblioteca "mola un montón".
A mi me gustaba hacer el préstamo. Ver lo que escogían, recomendar aquel libro especial para cada quién...
Pero ver las caras de las madres y los padres de mis alumnas y alumnos todavía mola más!

Pienso que Leer.es es un buen sitio de referencia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...