diumenge, 28 de març del 2010

L'Univers conegut pels astrònoms


Poseu LA PANTALLA COMPLETA. ÉS UNA MERAVELLA
de http://www.haydenplanetarium.org/universe/

Fa uns mesos, el Museu Americà d'Història Natural va penjar a la xarxa aquest espectacular vídeo, una reconstrucció informàtica que mostra un "viatge" des de la superfície de la Terra fins als límits de l'univers conegut.

El que fa que aquest vídeo sigui únic i diferent a la majoria dels que s'han fet fins ara és que tot el que hi apareix està basat en dades reals. És a dir, que no es tracta d'un vídeo "artístic" realitzat segons simples criteris estètics, sinó d'una autèntica reconstrucció, peça a peça, de tot el que sabem sobre l'univers en què vivim.


Tot, des de les trajectòries dels satèl lits que orbiten la Terra, a la posició de totes les estrelles, galàxies o allunyats quàsars, està basat exactament en les dades que tenim sobre cada un d'aquests objectes. O per ser més precisos, en les dades del Sloan Digital Sky Survey, que componen la que potser sigui la visió més completa de l'univers de què disposem fins al moment.
Malgrat tot, i a causa de la posició geogràfica en què es troba el telescopi de dos metres i mig del Apache Point Observatory, a Nou Mèxic, que és el que utilitza el Sloan Digital Sky Survey, hi ha zones "fosques", és a dir, àrees de l'univers que el telescopi, físicament, no pot observar. Per això, al vídeo, la distribució de les galàxies observades té la forma de dos cons units per la punta (el punt d'unió és la Terra), i la resta apareix en negre. En total, el treball comprèn gairebé un milió de galàxies i més de 120.000 quàsars. El viatge, que comença a l'Himàlaia, acaba al límit mateix del que podem observar amb els instruments més potents de què disposem, els ecos del Big Bang, a 13.700 milions d'anys llum de distància, i serveix perquè tots ens adonem, d'una forma directa i visual, del insignificants petit que és nostre món, fins i tot la nostra galàxia, si es compara amb tot el que hi ha "allà fora" ... (Text traduït del email rebut)

Si vols pots llegir:

Nuestro planeta, un punto azulado perdido en el universo.

Traducció i adaptació, de l'anglès americà, al català per Heracli Astudillo (DMACS-UdL)

Gràcies senyor H

3 comentaris:

Mònica B. ha dit...

Quin viatge!!! No tinc paraules. Aquest, me l'emporto jo cap Alcover.
Moltes gràcies!

Senyor i ha dit...

Impressionant!
Gràcies senyor H.
Atentament.

isabel ha dit...

Un placer ver esta maravilla.
Gracias!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...