divendres, 11 de juny del 2010

La porta i la clau (3).

L'Arxiu Capitular de Lleida ha patit molts canvis al llarg del temps. Una història marcada per guerres, trasllats, incendis... Ramon Berenguer IV i Ermengol VI, comptes de Barcelona i d'Urgell van recuperar la ciutat de Lleida l'any 1.149.


L'any 1.168, Guillem Pere de Rabidats, bisbe de Roda, va ser proclamat bisbe de Lleida; i gràcies a ell es va fer la primera organització del Capítol de la Catedral. Els documents ens expliquen que un dels primers llocs que va ser seu de l'Arxiu Capitular es trobava al pis superior de l'absis principal de la Seu Vella, que va ser Catedral fins l'any 1.707.


Entre l'any 1.441 i 1.444 es van fer reformes, i l'Arxiu es va traslladar a l'edifici de la Canonja que és per on ara entrem a visitar la Seu Vella.Però l'any 1.707, Felip V va transformar la Catedral en caserna. Els militars van ocupar la Seu Vella fins al 1.948.


La biblioteca i l'Arxiu Capitular es van traslladar a l'església de Sant Llorenç que va ser la Catedral de Lleida fins al 1.781. Aquest any, ja acabada la Catedral Nova, tot l'arxiu va anar al nou edifici. En aquest edifici va patir dos incendis.


A la Guerra Civil, entre el 18 de juliol i el 25 d'agost del 1.936, gràcies al senyor Grau, funcionari de l'Ajuntament de Lleida, l'arxiu és va salvar, ja que la Catedral va patir els efectes devastadors de la guerra. Es va recollir el material de l'arxiu i el van amagar als soterranis de la Paeria, on també es van amagar documents d'altres arxius. Durant la guerra es va portar l'arxiu a l'ermita de Butsenit i d'allà a Saragossa. En acabar la guerra l'arxiu torna a Lleida, al Palau Episcopal fins al 1.955 en que es trasllada a les dependències reconstruïdes de la Catedral Nova. Quines aventures li ha tocat viure a l'Arxiu Capitular!
Però, com és l'arxiu avui?
No deixeu de visitar el blog de la biblioteca per descobrir-ho. Atentament.
Senyor i.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...