divendres, 30 de juliol del 2010

Artesans a la Lleida Medieval.

Al segle XIV a la nostra ciutat es va formar el Barri Nou de Sant Antoni que amb el pas del temps va convertir-se en la plaça de la Catedral Nova i el carrer Sant Antoni. Al 1.366 es va obrir la Porta Nova als murs de la ciutat per poder desplaçar-se amb fluïdesa.Molt a prop hi havia el Ravalet de la Plateria. A la manifestació de censals del 1.429, la Porta Nova ja canvia de nom i es transforma en el portal de Sant Antoni. Els carrers de la Lleida d'aquella època agrupaven als comerciants i botiguers i tenien noms gremials. Cada carrer et deixava clar a que es dedicava: bladeria, llinasseria,triperia, carnisseries, cingleria, curtidors, plateria,... Molts d'aquests carrers ja no existeixen, però avui, nens i nenes, encara podeu passejar pel carrer Plateria.

Els habitants del Ravalet de la Plateria eren comerciants i botiguers que es dedicaven a l'artesania noble, eren joiers i argenters. Encara podeu passejar per aquest carrer que és un embolic , amb carrerons i travesseres. El gremi dels argenters estava format principalment per jueus conversos. Amb les expulsions dels jueus no conversos al 1.492 i la dels moriscos al 1.610, el ravalet va ser ocupat pels gascons als segles XV i XVI i pels gitanos a partir del XVIII. L'activitat econòmica va continuar centrant-se en l'artesania i van quedar alguns dels antics obradors de joieria.

Avui, si aneu al carrer Plateria encara podeu veure com hi treballen artesans de la restauració. Ferrer i Capdevila, des de 1.952 , es dediquen a la conservació i restauració de mobles, quadres, imatges, daurats, gravats i ceràmica.

Podem portar una taula o un rellotge antic de fusta, i ells apliquen un tractament contra els paràsits i, respectant al màxim l'original, fan una restauració impressionant.

A la seva feina acaronen la fusta i alguns objectes que semblen destinats a la foguera de Sant Joan, recuperen la dignitat i ens fan recordar temps passats. El seu taller està ple d'eines i productes de mil i una olors amb els que, molt a poc a poc , els objectes es transformen.

Imatges decapitades, penjadors, miralls, cadires, quadres, esperen el seu torn. Aquests objectes saben que estaran en bones mans...

Al carrer Plateria encara podem trobar artesans. Aprofiteu per passejar-hi i resseguir tots els racons d'aquest carrer laberíntic amb molta història.
Atentament.
Senyor i

1 comentari:

Montse ha dit...

Bona proposta estiuenca!
Aquestes feines, aquests artesans estan reviscolant la nostra història petita.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...