dissabte, 10 de juliol del 2010

De convent a biblioteca.

Nens i nenes, com podeu veure el Carrer Major de la Seu d'Urgell està ple de sorpreses. Però les més impressionants les trobarem als dos extrems del carrer. Després de descobrir "Alta peluquería" i "Mesurar els blats", avui anirem passejant fins a creuar-nos amb el carrer Lluís Sabater.

En aquest extrem del Carrer Major em sorprèn un edifici antic en el que s'ha fet una actuació arquitectònica impactant, és la Biblioteca de Sant Agustí. Dins l'antic recinte del convent de Sant Agustí trobem l'actual biblioteca pública. L'any 1.995 es va inaugurar la Biblioteca Municipal de Sant Agustí , que ocupa l'antiga església del convent. Aquest any 2.010 es celebra el 15 è aniversari d'aquest magnífic equipament.

L'església de Sant Agustí la van construir l'any 1.585 i és d'estil gòtic. Només es conserven els murs i la capçalera. L'edifici tenia forma de rectangle, i l'absis era poligonal.

Estava cobert amb volta de creueria i la teulada ,de dos aigües ,( com una V a l'inrevés), era de fusta; com els dormitoris cistercencs de Santes Creus i Poblet.

Es van fer algunes modificacions al segle XVIII. A la porta d'accés ho podem llegir en una inscripció datada l'any 1.743. Com molts altres , el convent de Sant Agustí, va ser abandonat com a conseqüència de la desamortització del 1.835. Per aquest motiu va quedar molt malmès.

El convent va estar habitat per monjos des de finals del segle XVI fins a principis del segle XIX. L'edifici actual és de cinc plantes on contrasten les restes antigues amb una estructura de ferro i vidre obra de l'arquitecte Lluís Vidal.

L'edifici de vidre es troba dins de l'antiga església. Les restes que es conserven formen una petita plaça en la que s'organitzen diverses activitats culturals. L'antic convent de Sant Agustí, és ara un equipament municipal. Una part hospital i l'altra biblioteca.

Abans va acollir la casa de Santa Magdalena, que en els seu origen estava situada a l'aiguabarreig del Segre i el Valira, perquè era una leproseria de la que s'encarregaven els franciscans.
La lectura tranquil·la a les sales de la biblioteca de Sant Agustí, envoltats de restes gòtiques, és tot un plaer.
Atentament.
Senyor i
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...