dijous, 22 de juliol del 2010

Diaris vells, bells diaris.

Al juliol del 2.008 vaig escriure una entrada sobre la Biblioteca de l'IEI, amb la que vam començar l'etiqueta Biblioteques. Amb poc temps hem conegut una colla de biblioteques i arxius. Avui tornarem a la primera biblioteca visitada, la Biblioteca de l' Institut d'Estudis Ilerdencs ; i ens fixarem en una porta secreta que ens permetrà entrar en un món desconegut.

La porta està oberta, entrarem a poc a poc. Nens i nenes ara ja estem a l'hemeroteca. I em preguntareu:
.- Senyor i, què és una hemeroteca?
.- És un lloc on es guarden i col·leccionen publicacions periòdiques, especialment diaris.

L' hemeroteca de l'IEI neix als anys quaranta del segle XX com a secció independent de la biblioteca. Hi ha 1.300 títols de premsa i revistes locals i comarcals des de 1.808 fins avui. També podem consultar 2.000 títols de publicacions periòdiques de tot el territori espanyol.

És una de les millors col·leccions de premsa local, amb una colla diaris i revistes molt diversos. Aquesta varietat d'informació és molt útil als investigadors per conèixer la Lleida del passat. La podem classificar en quatre apartats: L'hemeroteca local amb les publicacions lleidatanes, l'hemeroteca comarcal amb les de la comarca, l'hemeroteca de referència amb les publicacions tècniques d'universitats i centres d'estudis, i, l'hemeroteca oficial amb les publicacions oficials.

El Servei de Biblioteca Hemeroteca de l'IEI conserva també llegats molt importants de llibres.
El diari més antic de Lleida és de l'any 1.808. És el "Diario de la ciudad de Lérida", del que es conserven poques pàgines.

El primer diari en català de la nostra ciutat és Lo Garbell de l'any 1.883, abans de la regularització lingüística. Podem llegir aquest anunci: "A la plassa de la Ereta trobarán vi del millor.Últims preus -sis cuartos canti y à set ralets lo porró".


Del 1.886 és el primer "Diario de Lérida". Al del 15 de març del 1889 podem llegir:
"Sombrereria de Buenaventura Gosta.
Plaza de la Paheria 14. Lérida .
Sombrero inglés de primera 50 reales.

Sombrero del pais 36 reales.
Boinas á 8 reales una".


"La Mañana" es va fundar l'any 1.938. A la del dijous 1 de gener del 1.942 podem llegir: "Las fuerzas japonesas a 10 kilómetros de Manila. La caida de la capital es inminente".
Com podeu veure, nens i nenes, el Servei de Biblioteca Hemeroteca de l'IEI és tot un món per descobrir.
Atentament.
Senyor i
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...