diumenge, 18 de juliol del 2010

La trementinaire de les nenes rosses.

Al gener del 2.008 vaig recomanar l' estudi etnogràfic de Joan Frigolé Reixach publicat pel Departament de Cultura sobre un ofici desaparegut, les trementinaires: "Dones que anaven pel món" .
Edicions Salòria de la Seu d'Urgell ha publicat aquest 2.010 en la col·lecció El Petit Pirineu el conte "La trementinaire de les nenes rosses".Escrit per Isidre Domenjó i amb il·lustracions de Carme Invernón presenta als nens i nenes aquest ofici pirinenc.

A la Càndida li agrada molt escoltar les històries que li explica la seva tieta Emilia, especialment les que parlen de la seva padrina Maria que és trementinaire.La Càndida demana a la seva padrina que li permeti ajudar-la a preparar l'ungüent de la trementina, els olis, les pegues, i ensacar les herbes a les coixineres. La Maria i la seva neta faran un viatge de dos mesos i mig treballant de trementinaires. Tota una descoberta per a la Càndida, un nou món i un ofici desconegut.
Aquest ofici era el de moltes dones de la vall de la Vansa i Tuixent. Sofia Montaner, d'Ossera, va fer l'any 1.982 l'últim viatge d'una trementinaire.
Nenes i nens, aquest estiu llegiu aquest magnífic conte i descobrireu , de la mà de la Maria i la Càndida aquest vell ofici.
Atentament.
Senyor i
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...