divendres, 1 d’octubre del 2010

Descobrir Cilengua.

El monestir de Yuso originalment era d'estil romànic. El van enderrocar totalment al segle XVI el van tornar a construir en estil herrerià. L'any 1997 els monestirs de San Millán de la Cogolla, Yuso i Suso, van ser declarats Patrimoni de la Humanitat. Aleshores es va dur a terme un Pla Especial de Rehabilitació del Monestir de Yuso i els padres agustinos recoletos van donar a Cilengua els espais coneguts com Ala del Cura i El Claustro de Santa Rita per fer-hi la seva seu central en la que es desenvolupen els treballs d'investigació.

Només entrar em crida l'atenció tota una paret de fusta, una mena d'escultura que representa una gran llibreria plena de llibres i llibres de fusta...
Aixeco els ulls i es llibres s'enfilen fins a la primera planta. Aquest prestatge gegant no et deixa indiferent i cal reconèixer que és molt impactant.


A la primera planta hi ha la biblioteca i a la segona planta la zona d'investigació. Em quedo molt sorprès perquè he quedat amb el padre Olarte per visitar una biblioteca molt antiga i una estona abans estic en una biblioteca de disseny.Li pregunto a la Tamar si puc visitar la biblioteca i fer-ne fotografies. Després d'un rapidíssima conversa telefònica em diu que no hi ha cap problema i em demana que quan faci l'entrada al blog, li enviï un enllaç . Molt amablement em deixa remenar i remenar i em dóna informació sobre Cilengua.


A pocs quilòmetres de San Millán de la Cogolla, a Canillas del Rio Tuerto hi ha la Casa Palacio de los Manso de Zúñiga, on poden allotjar-se els investigadors.La Fundación San Millán de la Cogolla va crear el Centro Internacional de la Lengua Española (Cilengua) .Aquest centre està format per quatre instituts: Orígens del castellà, Història de la Llengua, Institut Biblioteca Hispànica i Història del Llibre i de la Literatura.

El centre Cilengua està compromès amb l'estudi i la promoció de la llengua castellana. Es centra en la investigació i edició crítica de textos hispànics, l'elaboració d'obres lexicogràfiques i el desenvolupament de diversos estudis sobre l'origen i els aspectes històrics, literaris i culturals de la llengua castellana.I em direu:
.-Senyor i, què són les obres lexicogràfiques?
Nenes i nens, la lexicografia és la part de la lingüística que s'ocupa dels principis teòrics en que es basa la composició de diccionaris.

Cilengua organitza congressos nacionals i internacionals, seminaris i trobades d'especialistes , així com cursos de formació per investigadors.
Dic adéu a la Tamar i ràpidament marxo cap a l'entrada de les visites al monestir, ja és hora de xarrar amb el bibliotecari.

Em sembla que aquest matí veuré dues biblioteques molt diferents
M'acompanyeu?
Atentament.
Senyor i
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...