dimarts, 12 d’abril del 2011

Un Arxiu Nacional als Pirineus ( 2) .

Un dels objectius del servei pedagògic és convertir als alumnes en investigadors i usuaris de l'arxiu. Una de les propostes, després de veure l'arxiu i saber què és un document i els diferents suports en que el podem trobar; és que els alumnes - per unes hores- es transformin en arxivers. Amb petits grups de tres a cinc alumnes han de buscar a casa diferents documents: cartes, postals, cartes informatives ( del Govern, del Comú,...), fotografies, llibres, CDs,...

Ara cal ordenar i classificar els documents segons la fitxa T'agradaria fer d'arxiver/a ? que els facilita l'arxiu. Les nenes i nens han de buscar i completar la fitxa que els demana: Data de document ( any/mes/dia), lloc ( poble, ciutat) on s'ha originat el document, suport ( pergamí, paper, fotografia, vídeo, CDs,...).

Cal que facin una descripció -un resum del document- . També han de descobrir la procedència : qui l'ha fet? On es troba?. Per acabar els alumnes aprenen a desxifrar el codi que els indica on buscar-lo un cop classificat.

La secció pedagògica té molt clara la necessitat de fer més interactiu el coneixement de la història als alumnes andorrans, vol donar a conèixer el seu patrimoni documental. A més a més de fer d'arxivers els alumnes, entre altres propostes, poden investigar sobre el bandolerisme, les repercussions a Andorra de la Segona Guerra Mundial, o l'inici del desenvolupament.

Com ja vam veure L'Arxiu Històric de Lleida, els dipòsits estan a una temperatura determinada per tal de conservar perfectament el suport sobre el que estan els documents ( pergamí, paper, fotografies, pel·lícules,...).
Surto de les dependències on estic i en un altre espai dels baixos de l'edifici Prada Casadet, visito l'espai més màgic de l'Arxiu Nacional, la secció de conservació. Voleu entrar-hi?
Atentament.
Senyor i
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...