dimarts, 9 d’agost del 2011

L'altre romànic (1).

El romànic de la Vall de Boí té una projecció indiscutible però en altres valls del Pirineu , com la de Cardós, tenim esglésies menys conegudes, a les que caldria fer noves actuacions ja que algunes tenen problemes de filtracions, esquerdes, ....
Aquesta vall de 18 pobles té joies poc conegudes com les esglésies de Santa Maria de Ribera de Cardós dels segles XII i XIII, Sant Pau i Sant Pere d'Esterri de Cardós o Santa Maria de Ginestarre ambdues amb pintures murals del segle XII.

L'església de Sant Pau i Sant Pere d'Esterri de Cardós apareix documentada en l'acta de consagració del 1.146. Les principals característiques de l'edifici la situen al segle XI . La porta de l'esglesia és com les de l'alta muntanya, s'obre al sud i està protegida per un porxo.


El frontal de l'altar és de la primera meitat del segle XIII. El que veieu a la fotografia és una reproducció, l'original es guarda al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). A l'interior es conserva bona part del paviment de còdols.

Les pintures romàniques dels primers anys del segle XII us deixaran bocabadats, però no oblideu que són reproduccions que es van fer gràcies al Pla de Dinamització Turística del trienni 2.001-2,003. Els originals es conserven al MNAC. És impressionant el Crist en Majestat amb un rostre estilitzat que us mirarà tranquil·lament...


Una de les pintures absidals més sorprenents és la d'un serafí amb tres parells d'ales incrustades d'ulls.


Les pintures estan separades per una greca. A la part de sota podeu veure figures dempeus que representen el col·legi apostòlic.
Si aneu a Esterri de Cardós, passeu per Casa Borrut on molt amablement us deixaran la clau per visitar l'església.
Si voleu descobrir els secrets de l'església de Ginestarre no deixeu de visitar el blog de la biblioteca.
Atentament.
Senyor i
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...