dimecres, 23 de novembre del 2011

800 anys de mercat a Balaguer




(...)Dono, concedeixo i atorgo en nom meu i dels meus, perpètuament a tots els ciutadans, presents i futurs de la ciutat de Balaguer, la qual ara està sotmesa al meu poder amb l’aprovació del Senyor, que se celebri per sempre el fòrum o el mercat públic i general a aquesta ciutat, en dissabte, cada setmana(...)


Pere I, a Lleida el 16 de setembre de 1211


Amb aquestes paraules el comte-rei Pere I concedia a la meva ciutat el privilegi de celebrar-hi mercat cada dissabte. Des de llavors, i es creu que fins i tot d’abans, s’ha perpetuat aquesta tradició a la plaça del Mercadal com a centre de vida, de negoci i de cultura de Balaguer.



Amb motiu d'aquesta celebració, he recordat tot un seguit d'històries que la meva mare m'explicava quan em portava de petita al mercat dels dissabtes: " sas? els divendres de lluna plena a mijanit, les bruixes de Balaguer ballaven al voltant d'aquet pilar del porxo de la plaça". LA PLAÇA, per tots els balaguerins que se'n senten.




Recordo les gitanes de les parades: " venga nenes, tot molt barato! regalat, no trobaràs sabates més guapes! són bones i de pell eh...!" Les parades de la fruita, la dels pollastres a l'ast, la de les calces, la dels caragols, la mula i el carro dels "tambons" (la família gitana amb més tradició de Balaguer), la roba que m'ha vestit tota la infantesa, la parada dels pijames calents, ... Em recordo amb la meva germana mitjana corrent entre parades, pels diferents passadissos on hi havia la roba penjada, on ens amagàvem plegades per a que la mare no ens trobés...I quan ja marxàvem amb el carro de comprar, passàvem per la parada de les cornes, i compràvem crispetes per a coure, cornes boníssimes, també per a fer i després tornàvem cap a casa a fer el dinar.



La meva mare: "Sònia, cuida't de ta germana, que trevessem el pont!"



Aquest any, amb motiu del 800 aniversari del mercat medieval, han muntat una sèrie d'actes als quals, com no, la meva família ha participat de valent. Aquí us deixo un most dels balls medievals del diumenge a la tarda. La noia rosseta del fons és la meva mare....


Gràcies mareta, per fer-me viure en les costums del nostre poble. Del meu Balaguer !!








Sònia C.

2 comentaris:

Senyor i ha dit...

El mercat del dissabte de Balaguer és una proposta molt recomanable. Vaig enamorar-me d'aquesta ciutat ja fa una colla d'anys. Amb vint-i-molt pocs anys començava a fer de mestre en aquesta ciutat.Si un dissabte al matí no sabeu que fer... aneu al mercat de Balaguer.
Atentament.

Sònia ha dit...

Gràcies per la recomanació. La plaça del mercadal és un atractiu de la ciutat en si mateixa. Malgrat l'han feta una mica malbé volent-ne modernitzar l'estil, continua éssent una de les places porticades més boniques i grans de Catalunya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...