dimarts, 22 de maig del 2012

Una casa feta de llibres ( 6 ).

La visita a la casa i la biblioteca de José Saramago es pot complementar amb la consulta de la guia escrita per la seva dona Pilar del Río "Una casa hecha de libros. Guía para una visita" . Pilar ens explica molts detalls de la feina del seu marit i dels seus costums. Gràcies a ella sabem que per començar a escriure a la biblioteca després de corregir la feina del dia anterior. Primer organitzava els objectes de la taula de treball, engegava l'ordinador, s'escarxofava a la butaca, ajuntava les mans, mirava la biblioteca i començava a teclejar lentament...

Un retrat de José Saramago i Pilar del Río presideix la biblioteca. Obra del pintor txec Jiri Dokoupil, representa el moment de la presentació del llibre " Les petites memòries".El pintor va veure aquesta presentació al diari i va fer el retrat de José i Pilar amb pintura groga i el fum d'una espelma. A Saramago li agradava molt aquest retrat.

L'organització de la biblioteca és molt personal. Els llibres estan col·locats segons els països de procedència dels autors. La filosofia, l'assaig, les memòries, la història i la política estan ordenats temàticament. Una norma està per sobre les altres, els llibres escrits per dones estan junts i per ordre alfabètic.

Aquest criteri no el compartia Saramago, però va respectar la decisió de la seva dona Pilar. Ella no volia que autores que no van ser valorades pels seus companys escriptors, compartissin amb ells els prestatges de la biblioteca.

La visita a la biblioteca s'acaba i cal anar a la Sala de Juntes. Aprofito per fer les últimes fotografies. Estic sol envoltat dels llibres de Saramago. Tanco la càmera i sento l'eco d'una colla d'amics que canten una cançó que ha marcat part de la història de Portugal... Saramago també canta!....
Molt aviat al blog de la biblioteca descobrirem l'eco de la biblioteca...
Atentament.
Senyor i

2 comentaris:

Sònia ha dit...

Sense cap mena de dubte, el luxe de poder escriure sentint-se envoltat de l'olor dels llibres al pondre's el sol no es pot pagar amb diners.

Senyor i ha dit...

Realment, és tot un luxe.
Atentament.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...