divendres, 8 de juny de 2012

Botigues centenàries de Lleida ( 1 ).

La nostra estimada ciutat conserva un tresor en el seu eix comercial. Són poques, es poden comptar, amb els dits de les mans, però fa una colla d'anys ,- més de cent-, que aquestes botigues donen caràcter al comerç lleidatà.Algunes ja han estat protagonistes del nostre blog: Pastisseria Monrabà ( 1.850) , Casa Guarro ( 1.883) , Farmàcia Pons ( 1.908) i Lliberia Fregola ( 1.912).
Les altres que anirem descobrint a poc a poc són: Llibreria Casas, Pastisseria Torres, Joieria Lavaquial, Josa & Gassó, Farmàcia Aragonés i Antiga Casa Inglés.
Amb les entrades del 28 de maig i del 2 juny he començat amb el misteri de la Farmàcia Pons. Continuaré avui amb la més jove d'aquestes botigues, la llibreria Fregola, que enguany celebra el seu centenari. Al blog seguim les nostres tradicions observant el seu aparador i parlem sovint d'aquest comerç. Ramon Fregola Fabregat la va fundar l'any 1.912. Actualment tenim dues generacions treballant, el matrimoni format per Manel Fregola Suñé i l'Ana Maria Navarro, i els seus fills Ramon i Manel. Està especialitzada en la venda de tota mena de productes religiosos i de records "lleidatans".

Podeu triar entre figuretes, plats, gots amb el Marraco, la Seu Vella, l'Indíbil i Mandoni, la Porta del Lleó, la façana d'arquitectura civil romànica de l'Ajuntament,...
L'Ana Maria, mare del Ramon i el Manel, és una botiguera clàssica. Va introduir els pessebres artesans i els productes de regal. Si us interessa el món del pessebrisme, no deixeu de demanar-li consell.
Molt amablement en Ramon m'ha passat dues fotografies antigues del seu àlbum familiar ( en una d'elles podeu veure les dentetes típiques de les fotografies de fa una colla d'anys) . Són de finals dels anys cinquanta del segle passat. Sota de la fotografia antiga veureu una fotografia actual del mateix espai de la botiga. Les primeres corresponen, tal com entreu al comerç, a la part esquerra.


Ara podeu veure la botiga entrant a la dreta. A la fotografia antiga fixeu-vos quina colla de màquines d'escriure! Durant molts anys van ser els distribuïdors oficials de la casa Olivetti. Com podeu comprovar a la fotografia actual, els armaris han canviat molt poc...


Molts de vosaltres no sabeu que és una màquina d'escriure, però pregunteu als vostres pares i sobretot als padrins. Segur que tots saben que era una Olivetti. Així veureu que no sempre hem viscut envoltats d'ordinadors,...
Molt aviat, al blog, entrarem a una nova botiga centenària.
Atentament.
Senyor i
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...