dimarts, 24 de juliol del 2012

Aquesta nit tornen els fanalets.

Nenes i nens que esteu per Lleida, recordeu que aquest vespre podeu viure una de les tradicions lleidatanes més populars. Passejant aquests dies per la nostra estimada ciutat potser heu vist que la Capella de Romeu estava oberta i es podia visitar la exposició del LXXI Concurs dels Fanalets de Sant Jaume.

Als que esteu una mica despistats us explicaré que la capella es troba a la cantonada del Carrer Major amb el carrer Cavallers, i forma part del Camí de Sant Jaume.

Si no heu dissenyat cap fanalet encara podeu passar per la centenària Llibreria Fregola per triar-ne un.

Recordeu que el passat dimarts dia 17 de juliol es va presentar el " Goigs dels Fanalets de Sant Jaume" editat per la Impremta de la Diputació. Per un euro podeu comprar el goig !

Aquest vespre, a les 9 , davant l'església del Carme a la Rambla de Ferran podreu viure la Romeria dels Fanalets de Sant Jaume.

Mentre participeu de la festa penseu que en un text del 1.609 ja apareix documentada la nostra tradició. Jerònim Pujades escriu al llibre IV capítol VI de la "Crònica Universal del Principat de Catalunya" el text següent:

" Tenen en Leyda una Capella de sanct Jaume al carrer del Peu del Romeu: y es fama continuada de pares i fills, que lo sanct en aquell seu passatje posá alli. Y los minyons la nit de la festa del sanct,van ab llanternetes de paper ab llums: á las quals diuhen sanct Jaumets en memoria de la predicació que lo Apóstol feu en dita Ciutat".
Com podeu veure, les nenes i nens de Lleida ja fa més de quatre-cents anys que ajudeu a Sant Jaume a treure's la punxa del peu.
Atentament.
Senyor i
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...