divendres, 28 de setembre del 2012

Qui era en Fadrique?

Un cop visitat el Museo del libro. Fadrique de Basilea, ens calia descobrir el significat de Fadrique de Basilea...
Ja hem explicat diverses vegades al blog la gran importància de Johannes Gutenberg, orfebre i inventor alemany que a la dècada del 1.450 va inventar la impremta de caràcters mòbils.Aquest fet va possibilitar la publicació de llibres en grans quantitats .Gutenberg va néixer l'any 1.398 a Magúncia, capital de Renània- Palatinat. Va morir a la mateixa ciutat l'any 1.468.

Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg

Les nenes i nens que feu quart i cinquè segur que recordeu l'estona que vam compartir amb l'Enric Botel al pati de l'institut d'Estudis Ilerdencs la primavera del 2.010.


Amb en Botel i en Dionís vam descobrir tots els secrets de la impremta a l'exposició: "La maquinària de la lectura. La impremta a Lleida de Botel al segle XXI".
Enric Botel, originari de Saxònia, era un dels impressors alemanys que van introduir la impremta de tipus mòbil a la Península Ibèrica. Va treballar a Barcelona i Saragossa. L'any 1.479 va imprimir , contractat pel Capítol de la Catedral de Lleida, el Breviarium Ilerdense que podeu veure a la propera fotografia.

I em direu:
.- Senyor i, quina relació hi ha entre Gutenberg , Botel i Fadrique de Basilea?
Teniu raó, em descuidava explicar-vos qui era en Fadrique!
Fadrique de Basilea ( 1.484 - 1.517 ) , conegut també com Fadrique Alemán, va fer d'impressor a Burgos durant 30 anys. Entre els anys 1.485 i 1.500 va imprimir 75 llibres.



L'any 1.499 va imprimir a Burgos la "Comedia de Calisto y Melibea" de la que podeu veure una pàgina. Font de la fotografia Cervantesvirtual.com.
L'alemany Gutenberg va inventar la impremta de caràcters mòbils i els també alemanys Enric Botel i Fadrique de Basilea, uns anys després la van introduir a Lleida i a Burgos.
Atentament.
Senyor i
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...