dijous, 20 de desembre del 2012

El gran misteri de la xemeneia....

Malgrat que molts dies donar un cop d'ull  al diari és francament depriment, alguna vegada et trobes amb una noticia sorprenent  que et deixa bocabadat. Fa uns dies llegia que David Martin, funcionari britànic jubilat, va decidir el passat mes d'agost netejar la xemeneia de la seva casa del segle XVII , a Bletchingley a uns trenta-cinc  quilòmetres al sud de Londres.No sabia que aquesta neteja implicaria una feina impossible als experts de la Caserna de Comunicacions del Govern Britànic.La troballa que va fer a la xemeneia ens porta a la Segona Guerra Mundial...


David Martin amb els seu tresor.
Font fotografia: Lee Sanders / SWNS.com

David va trobar les restes d'un colom missatger. En una de les potes portava un petit cilindre metàl·lic de color vermell que contenia al seu interior un missatge xifrat. Els experts saben que és de la Segona Guerra Mundial i que el destinatari era X02 , nom clau de l'alt comandament  de bombardejos.


Font fotografia: CORDON

Pensen que era un missatge de la força aèria , la RAF,  però malgrat els mil i un esforços, no saben quin és el codi per desxifrar les vint-i-set claus , en grups de cinc lletres i xifres. Tota la nostra tecnologia i coneixements no ens permeten resoldre un enigma de fa setanta anys...


Les claus impossibles de desxifrar.
 Font fotografia BBC

Aquesta mena de codi estava dissenyat de manera que només el podien entendre el que enviava el missatge i el seu destinatari. Els tècnics actuals no aconsegueixen desxifrar-lo i pensen que caldria trobar algun d'aquells experts, que actualment tenen més de noranta anys, per poder-lo llegir.
L'exercit britànic va ensinistrar 250.000 coloms. Van ser fonamentals durant el desembarcament de Normandia. Els coloms missatgers podien volar a 125 quilòmetres per hora i recórrer distàncies superiors als 1.500 quilòmetres.
El gran misteri de la xemeneia de David Martin ens ridiculitza una mica.
Atentament.
Senyor i

2 comentaris:

Astu ha dit...

Impressionant, senyor I!

Si algun dia, s'assabenta del resultat de les investigacions per resoldre l'enigma, no deixi d'nformar-nos

Senyor i ha dit...

Benvolgut senyor.
Serà informat ràpidament si l'enigma es resol....
Una abraçada mooooolt forta.
Atentament.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...