dissabte, 9 de febrer del 2013

Dissabtes poesia: El fill del forner que feia versos...

La primavera del 2.009 Josep Lluís Roig i Maria Josep Escrivà, estaven enfeinats a la ciutat de Gandia preparant un volum commemoratiu dels cinquanta anys del premi Ausiàs March. La proposta era de l'Institut Municipal d'Arxius i Biblioteques i del Centre d'estudis i Investigacions Comarcals Alfons el Vell.
Remenant i remenant a l'arxiu, Josep Lluís i Maria Josep van fer una troballa sorprenent. L'obra que va guanyar el Premi Ausiàs March de poesia l'any 1.966: "L'inventari clement ", i la que es va publicar cinc anys després, al 1.971, no eren el mateix llibre... 


Comparant els textos van veure que el poemari trobat a l'arxiu era inèdit gairebé en la seva totalitat. No saben el perquè d'aquesta diferència entre l'obra publicada i la presentada al premi però gràcies a l'Arxiu Històric i a l'Ajuntament de Gandia, Edicions 96, va publicar al novembre del 2.012 aquesta obra desconeguda del millor poeta valencià del segle XX, Vicent Andrés Estellés.


El proper 27 de març farà vint anys que ens va deixar el fill del forner que feia versos. Canal 9 li va dedicar un esplèndid programa de la sèrie Dossiers : " Poeta de meravelles, Vicent Andrés Estellés". Guardeu-vos trenta minuts de vostre temps per visionar aquest reportatge imprescindible.  
Recordo l'any que vaig viure a València quan era jove i he de confessar-vos que tornar a passejar pels seus carrers, escoltar a la seva gent i veure la llum de la ciutat, m'ha emocionat. Els que coneixeu bé la ciutat  entendreu perfectament el que dic ...


Escoltar Estellés recitant els seus versos, explicant l'amor que professava a Isabel - la seua dona-, o el dolor per la mort de la seva filla de tres mesos,... Estellés en estat pur.
Atentament.
Senyor i
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...