dijous, 18 de desembre del 2008

Els rebels del benestar

Jordi Royo i Isach és psicòleg clínic i l'autor d'un llibre titulat
Els rebels del benestarHo comento avui perquè a la Contra de La Vanguardia , en Víctor Amela li ha fet una entrevista per parlar dels adolescents d'avui .
I entre d'altres coses m'han cridat l'atenció:

... Més temibles que aquests factors endògens - iguals en totes les èpoques- són els exògens, que són nous, i que motlluren a aquests "nous adolescents" nostres.

- A quins factors nous es refereix?

A la cultura de l'oci tecnològic: pantalles, videojocs, Internet, mòbil, mp3... I al "el vull ja!". Per això és fàcil que a aquesta edat incorrin en addicció a un oci paralitzant i a la immediatesa, a voler-ho tot a l'instant.

- Hem maleducat als nostres fills?

"Educar bé a un fill consisteix a deixar-li que passi una mica de fam i una mica de fred", deia Confuci. Potser no els hem donat bon exemple... Si no vols que el teu fill sigui consumista, no ho siguis tu!

- Com definiria a aquests nous adolescents nostres?

Els defineixo com els rebels del benestar. Si abans l'adolescent es rebel·lava per a millorar el món, ara admet "estic de ---- mare, però vull estar millor!", com em va confessar un. Volen per a si més luxe del que ja tenen, que és molt.

- I què hauríem de fer els pares?

Evitar hiperregalar als nens. Per què no acompanyar-los a lliurar regals sobrants a nens necessitats?

- Més consells.

Des de nens, restringiu l'ús de pantalles: de dilluns a divendres, gens de videojocs.
...

- Li permeto tenir tele en la seva cambra?

No! El millor és un sol televisor en la sala, i negociar el seu ús entre tota la família.

...
- Doni'm tres consells d'or.

Recolzi'l en els seus estudis. Reparteixin-se labors domèstiques (sense intervenir paga alguna, per suposat!). Faci-li lluitar per cada cosa que desitgi. El cert és que serà més fàcil si des de nen l'instrueix en l'art de respectar límits. Si no..., ho té vostè difícil.
...
Si pots no deixis de llegir l'entrevista i si no ... penso que el llibre promet.
Els nostres nens i nenes cada dia tenen un dia més!
traducció del castellà d'opentrad amb petits arranjaments meus.

2 comentaris:

Jaume ha dit...

He llegit el llibre i no té res de sobrer: us el recomano vivament. És una radiografia no tan sols de ls adolescents de la nostra societat, sinó de nosaltres, les famílies, de la societat, l'escola, la política, la religió. Ens mostra com la responsabilitat està absolutament compartida entre tots. Els adolescents del benestar no són sinó un reflex de la societat en què els ha tocat viure. Molt interessant l'apartat dels Valors i molt pràctic l'apartat final dels Indicadors d'avaluació, on mostra, amb semàfors, la problemàtica o no d'algunes actituds i comportaments dels adolescents.

Felicitats a l'autor, i per una continuïtat de la seva obra!

Montse ha dit...

Gràcies, Jaume.
Estic contenta d'haver encertat. Quan tingui el llibre, encara el llegiré amb més ganes.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...