diumenge, 15 de març del 2009

Bibliotecaris del segle XXI

A ANB, ara, acabo de veure una entrada que parla sobre les noves biblioteques i de retruc les biblioteques de Galícia i potser més d'una de les nostres contrades i d'altres. - Gràcies, Antonio!
El que si és segur que aquí, encara estem una mica lluny del que passa a la Biblioteca del Col·legi Públic 225, de Brooklyn .
Al diari El PAÍS pots trobar l'article original que jo he fet traduir a l'Opentrad i després he escurçat una mica.

"Era el moment que Stephanie Rosalia estava esperant. Sota la seva supervisió, un grup d'alumnes de cinquè curs s'arremolinava entorn dels portàtils a la biblioteca de l'escola i examinava allaboutexplorers.com, una pàgina web en la qual, sense saber-ho els nens, s'havien introduït continguts falsos de forma intencionada.


Rosalia, bibliotecària del Col·legi Públic 225, de Brooklyn, els recomanava que anessin amb compte. La majoria dels alumnes no li va fer cap cas, tal com ella esperava. Però Nozimakon Omonullaeva, de 11 anys , es va adonar que hi havia alguna cosa rara en una pàgina sobre Cristóbal Colón. "Diu que als indis els hi van agradar els telèfons mòbils i els ordinadors que havia dut Cristóbal Colón!", va exclamar Nozimakon mentre assenyalava la pantalla. "Això està malament". Era un descobriment essencial en una classe sobre la fiabilitat o no de l'informació a Internet, una de les moltes que Rosalia imparteix en la seva qualitat de nou tipus de bibliotecària escolar.

Rosalia, de 54 anys, forma part d'un grup en continu augment d'especialistes multimèdia del segle XXI que ajuden a guiar als alumnes en l'oceà digital de l'informació. "Els dies en què el treball consistia només a retornar els llibres als seus prestatges són cosa del passat", comenta Rosalia, que va arribar al Col·legi Públic 225 fa gairebé sis anys. "Ara estem en l'era de la informació i aquesta tecnologia ha portat tota una nova generació de pràctiques".

Alguns d'aquests bibliotecaris ensenyen als nens a desenvolupar Presentacions amb PowerPoint o a crear vídeos en Internet. Uns altres fan que els alumnes utilitzin les xarxes socials per a debatre tot tipus de coses, des d'història fins a comentaris sobre els relats dels companys. Però encara que els bibliotecaris escolars tendeixen a ser els que ensenyen als alumnes aptituds bàsiques, necessàries no només en el col·legi sinó també en el treball i en la vida diària, solen ser també les primeres baixes en les retallades pressupostàries dels col·legis.

En Spokane, Washington, el districte escolar va reduir en 2007 les hores dels seus bibliotecaris, mesura que va incitar una protesta per part dels pares. Més del 90% de les escoles públiques nord-americanes tenen biblioteques, però menys de dues terceres parts empren a bibliotecaris professionals a temps complet.

Llisa Layera Brunkan, de Spokane, i mare de tres nens, contava que s'havia adonat de la importància del bibliotecari escolar quan la seva filla, que tenia 7 anys llavors, va començar a fer una exposició d'un projecte en PowerPoint. "Em va dir que li havia ensenyat el bibliotecari", recorda Brunkan. "Em vaig quedar de pedra".
...
Rosalia es va presentar als seus nous companys de treball com la "professora d'alfabetització en informació" i va convidar als altres mestres a col·laborar en les seves classes. Les primeres sessions es van centrar a trobar llibres i bases de dades i recerques.

Al cap de poc temps, Rosalia va començar a ensenyar a fer preguntes més elaborades durant els projectes d'investigació, a descodificar adreces d'Internet i a avaluar als autors i els prejudicis en el contingut d'una pàgina web.

Però no totes les activitats de Rosalia tenen a veure amb la tecnologia. No fa molt, durant l'hora del menjar, Gagik Sargsyan, de 13 anys, va anar a la biblioteca i va obrir un ordinador portàtil per a buscar dades per a un treball de ciències socials sobre les dècades de 1930 i 1940.

"Has consultat algun llibre?'', li va preguntar Rosalia. Una mirada de terror va aparèixer en la cara de Gagik. "No'', va respondre. Rosalia, que és una dona molt afable, va anar a una prestatgeria i va tornar amb una pila de volums sobre l'edifici de l'Empire State, la moda en la dècada de 1930 i la vida durant la Gran Depressió.

No obstant, Rosalia és conscient de l'atractiu d'Internet. La passada tardor, mentre parlava a una classe de 12 alumnes de setè que acaben d'arribar de Rússia, Geòrgia, Xina i Yemen, Rosalia va tenir problemes per a comunicar-se amb ells. "Tenim periòdics en l'idioma de tots vosaltres", els va dir mentre es girava cap a la pissarra digital.

Quan va fer clic en la portada del diari moscovita Izvestia, els russos del grup es van animar.

"A algú li agraden els llibres?", els va preguntar Rosalia. Diversos alumnes la van mirar fixament sense comprendre-la. Així que es va connectar a Teen People, i Katsiaryna Dziatlouskaya, de 13 anys, va reconèixer immediatament una fotografia de l'actriu Cameron Diaz. Rosalia va saber que l'havia conquistat.

"Podeu llegir revistes, periòdics, fotos, programes d'ordinador, pàgines web", els explicava Rosalia. "Podeu llegir el que vulgueu, però heu de llegir. Tracte fet?".

Dic jo:
- D'acord, no?
Pots llegir, també:
Recorda:

7 comentaris:

Antonio Alonso ha dit...

Estic absolutament convençut que la biblioteca del Sant Jordi és una verdadera biblioteca del segle XXI. Sense cap dubte ;-)

Montse ha dit...

O é un pouco do século XXI porque conta coa col.laboració dos compañeiros e compañeiras mestras que axudan na procura e elixe de información que se fai desde as diferentes áreas.
Pero se na biblioteca houbese unha persoa a horario case completo, podería axudar a mellorar todos as cuestións relacionadas co tratamento da información e a comunicación.

Antonio Alonso ha dit...

L'etern problema que sorgeix en tots els llocs, contra el qual hem de lluitar. Una salutació!

Loly ha dit...

Totalment d'acord amb Antonio, la vostra és una veritable biblioteca escolar del segle XXI, però jo em pregunto, que seria de les nostres biblioteques si disposéssim del temps necessari per a dur a terme tots els nostres projectes ?
Petons des de Galícia

Montse ha dit...

Grazas, Loly, pero eu sé que aínda faltar dedicar máis tempo ás actividades de acceso e uso da información. Pero falta pouco para conseguilo.

estelita ha dit...

ostras Montse!!!! saps gallec???!!!
mai deixes de sorprendre'ns....ets UNICA.
Un petonet de l' Estela i del Sergi (pares de la Mariona)

Montse ha dit...

Gràcies, Estelita.
Em veus amb molts bons ulls. Però lo del gallec, a part d'estimació per totes les altres llengües a més a més de la nostra, té truc.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...