dissabte, 4 d’abril del 2009

Rajoles de cartró pedra a Lleida.

Nens i nenes del Sant Jordi, aquesta tardor vam descobrir qui era l' Hermenegildo Miralles fabricant de rajoles de cartró. Al vídeo de TV3 que podeu veure en " El misteri del bosc de Poblet (2) " l'Aitor Quiney restaurador de la Biblioteca de Catalunya ens explica que queden molt poques mostres de rajoles de cartró pedra i que al Museu Morera de Lleida hi ha un plafó decoratiu i petites peces.
Com sempre us dic, la curiositat és molt important. Cal preguntar, saber escoltar, i sempre hi ha gent amb ganes de compartir i descobrir-nos coses noves.
Gràcies a Francesc Gabarrell, conservador del Museu Morera que molt amablement m'ha enviat informació i una fotografia, avui podrem conèixer aquest plafó decoratiu.
L'obra esta feta amb 40 rajoles de cartró i mesura 2 X 1,40 metres.Va ser donada per Maria Teresa Barrio vídua de Llobet al Museu d'art Jaume Morera l'any 1985. Aquest plafó va sortir publicat al llibre Els tresors dels museus de Lleida que l'any 2006 va treure per entregues el diari Segre.

Fotografia:Museu d'Art Jaume Morera, Lleida ( núm.inv. 0701)


El lleidatà Carles Llobet, des del 1897 va ser el dibuixant-director artístic dels tallers d'en Miralles. Fou el responsable de la decoració de l'Hotel Terminus de Puig i Cadafalch, de l'Hotel Colón d'Audet i del restaurant Torino de Gaudí.
Aquest plafó que representa un gall d'indi formava part de la instal·lació de la Casa Miralles a l'Exposició Universal de Paris del 1900.
Ara els fons del Museu Morera es traslladen al nou magatzem del Bisbat. Tot està en caixes, però en Francesc m'ha dit que potser abans de l'estiu em podrà ensenyar obres més petites del mateix autor. Ja us les ensenyaré!
Atentament.
Senyor i

2 comentaris:

Sàlvia ha dit...

Montse, m'ha encantat amb els encanteris dels alumnes. Gracietes mil! Felicitacions. Penso que eren massa importants per a estar en els comentaris, així que amb tots ells he fet un muntatge bruixeril.

Podeu veure-ho al blog. Com que el arxiu em donava problemes al blog he ficat els dos enllaços on estan penjats: slideshare i scribd.

Moltes besadetes per a tú i als joves i màgics poetes.

Ismail ha dit...

Dejamos un mensaje para vosotros en nuestro blog. También es de parte de Contomundi. Esperamos que os guste...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...