dimecres, 22 de juliol del 2009

Història i fantasia a Hondarribia (3).

Entro al magnífic edifici del carrer major d'Hondarribia seu de l'Arxiu Històric i la Biblioteca Municipal. El meu interès es centra en descobrir els tres itineraris que ha organitzat aquest arxiu i l'empresa Zehazten Zerbitzu Kulturalak. Per recordar que aviat farà 350 anys de la signatura de la Pau dels Pirineus.
La Casa de Torre o Zuloaga Etxea és l'arxiu històric més important d'Euskadi.
Per situar-me bé en aquest marc històric vaig pujar al Santuario de la Virgen de Guadalupe patrona d'Hondarribia. Des del turó de Jaizkibel es veuen clarament les poblacions d'Hondarribia, Irun, el riu Bidasoa ( amb l'Isla de los Faisanes al mig), els ponts internacionals i Hendaya. Tot molt a prop.
A la fotografia en primer terme Hondarribia, el Bidasoa i allà mateix Hendaya.
L'Arxiu Històric ha fet tres itineraris que es poden fer físicament, les rutes amb cotxe estan molt clares, i telemàticament titulats: Guia de lugares de la memoria de la Paz de los Pirineos 1.959-2.009. Cliqueu a "Enlaces relacionados" i podreu seguir els diferents escenaris.
Escenario principal: On descobrireu els fets que es van produir a Hondarribia, Irun,Isla de los Faisanes, Puente Internacional, Castillo de Urtubia i Hendaya.
Segundo escenario : Sabrem que va passar a San Sebastian, Lasarte-Oria,San Juan de Luz, Ciboure i La Rhune.
Tercer escenario: El paper de Zarautz, Tolosa,Biarritz, Bayona, Dantxariena i Bidarche.
El 7 de novembre del 1.659 el primer ministre francès Julio Mazarino, i l'ambaixador del rei d'Espanya Felip IV, Luis de Haro van signar a "La Isla de los Faisanes" , jurisdicció i propietat de la ciutat d'Hondarribia, La Paz de los Pirineos.Tot aquest procés es va prolongar fins al 1.863.
Villa Eugenia a Biarritz. Palau edificat per Napoleón III. Actualment és l'Hôtel du Palais.
Història d'un tractat de pau que ha deixat dues cultures- la basca i la catalana-, amb el seu territori dividit en dos estats: Espanya i França.
Atentament.
Senyor i
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...