dijous, 13 d’agost del 2009

Temps per jugar

Temps per jugar
El joc és un moment agradable on no existeix el risc, o almenys no hauria d'existir. A tots ens agrada jugar, posar-nos en situacions atípiques que ens treguin de la nostra realitat i de la nostra rutina. És alguna cosa innata, un instint que ens permet desenvolupar la imaginació, compartir experiències i a més adquirir una sèrie d'habilitats socials que necessitarem durant la vida adulta. És un espai on tenim l'oportunitat d'interactuar amb nosaltres mateixos, amb els altres i amb el nostre entorn.

Juguem perquè necessitem descobrir, conèixer, aprendre i sobretot entendre'ns. Juguem perquè necessitem experimentar sensacions que ens provoquin plaer. [...]

Durant la nostra infància iniciem un tipus de joc que serà decisiu per a la nostra vida adulta; és el anomenat joc simbòlic. Es dóna en una edat en la qual necessitem crear símbols pels objectes, les persones o les situacions per a entendre'ns millor. A través dels símbols nens i nenes aconsegueixen reduir la complexitat de la realitat i dur-ho a un territori que puguin dominar. El joc facilita la comprensió del que som i del que podem arribar a ser i fer. Reproduïm situacions reals com si es tractés d'un assaig del món en el qual ens toca viure; el joc simbòlic permet a més jugar amb la realitat però no estar dintre d'ella, pel que és més segur. També podem equivocar-nos, experimentar, provar, projectar sense conseqüències punitives.

El joc és aprenentatge i plaer. [...] Paradoxalment, l'espècie humana és gairebé l'única que conserva al llarg de tota la seva existència un cert infantilisme i propensió al joc.


(Del libro ¿Por qué somos como somos?, de Eduardo Punset, 2008).

Al llibre Principios y estándares para la educación matemática, de NCTM y la Sociedad Andaluza de Educación Matemática THALES, a la pàgina 78 diu:
EL TRABAJO DE LOS NIÑOS ES JUGAR.


- Donaré temps per a gaudir d'un racó de joc? Alguna gent de segon ho demanava... Abans, fa temps... en teníem un. Potser pensàvem que no s'aprofitava prou el temps? Com es fa per què no molestin als que estan jugant-treballant a una altra cosa que necessita un relatiu silenci?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...