dimarts, 8 de setembre del 2009

Virtuts de l'estona de lectura diària

Hora De Lectura
View more presentations from miguelcalvillo.



Estrategias del deseo o trucos para leer...
...
Tercer truc: En alguns països han establert l'hora del silenci en la qual tot el personal ha de romandre callat i amb un llibre en les mans, des de la directora fins al conserge, i aplicar-se en la lectura. Una hora diària. No tots llegiran al mateix ritme. El que importa és facilitar temps i espai per a aprendre la disciplina que requereix tota lectura atenta. Moltes escoles fan alguna cosa semblant, una estona de silenci amb llibres, mentre esperen l'inici de les classes.

(http://www.sol-e.com/motor.php?id_seccion=7&subsec=81&separata=3&ideaok=33&PHPSESSID=76fd98eac5846e4267dcc9475097df8f)

Mabel Condemarín
i el Programa de Lectura Silenciosa Sostinguda
...
La LSS, "la lectura silenciosa sostinguda" consisteix a complementar els programes escolars amb moments de lectura individual silenciosa, amb materials seleccionats per cada lector, en els quals participa tota la comunitat escolar o, almenys, una part considerable d'ella.
L'activitat ha de ser curosament planificada en relació amb els materials, horaris, participants, etc. No pot fer-se ocasionalment, sinó que ha de convertir-se en un exercici habitual i permanent.

Ha de ser Lectura Silenciosa:
Una lectura col•lectiva oral no fa els mateixos efectes. L'avantatge del silenci radica que millora el comportament lector en diverses formes:
a) Permet que es llegeixi una gran varietat de textos, d'acord als interessos dels lectors.
b) Significa un esforç menor que permet concentrar-se en la comprensió.
c) Elimina tensions al no haver-hi judici públic de les seves habilitats lectores o de comprensió (com sí passa en la lectura oral pública).
d) Permet que el lector respecti i adeqüi la seva lectura als seus propis ritmes.
i) Acostuma a l'estudiant a utilitzar la lectura com mètode d'estudi.
f) Elimina factors externs tals com pronunciació, altura i timbre de veu, preocupació per l'auditori, avaluació del docent, etc.)
g) Posa en pràctica les tècniques de lectura ensenyades prèviament.
h) Millora l'Ortografia de paraules usuals al veure-les i llegir-les ben escrites en forma permanent. Han de participar els docents (o altres adults de l'establiment) llegint:
Això es basa que gran part de les conductes s'adquireixen per imitació de models personals i, sabut és, que els docents són un model important, doncs estan en seguida del model que aporten els pares...
...
Un adult que llegeix alguna cosa que li interessa, amb una bona postura i atenció, és un exemple potent i superior a qualsevol advertiment o suggeriment. Per això és necessari que vegin llegint també, en aquestes ocasions, a personal administratiu i directiu.

(http://atinachile.bligoo.com/content/view/65677/Mabel-Condemarin-y-el-Programa-de-Lectura-Silenciosa-Sostenida.html)

Lectura silenciosa individual

Algunes bondats de la lectura silenciosa:

* La persona progressa en la lectura al seu propi ritme
* Desenvolupa la lectura segons els seus interessos (pot saltar paràgrafs que no li agradin o detenir-se en allò que motiva la seva imaginació)
* Pot rellegir quan no entén alguna cosa, quan de va distreure i la seva ment solament reconeix paraules però no significats
* Pot detenir-se per cansament, pel temps, etc.
* Disminueixen la inseguretat que produeix la lectura oral
* Disminueixen l'ansietat de llegir ràpid per la competència
* Permet desenvolupar l'habilitat de l'escriptura
* La lectura és assimilada a partir de la concentració i l'atenció, mentre que en la lectura oral se centra en la pronunciació, el ritme i l'entonació
* No resulta molesta quan les altres persones no estan involucrades.

(http://lectomania.educared.pe/2008/11/lectura-silenciosa-individual.html)

Més a:
Sustained silent reading, SSR

(http://en.wikipedia.org/wiki/Sustained_silent_reading)
* Quan nosaltres haurem fet el "rodatge" ja li explicarem com ens ha anat.
Moltes gràcies a totes les persones que han fet més senzilla la feina de fer aquesta entrada.

5 comentaris:

BIBLIORIOS ha dit...

Gracias, Montse, por esta entrada, no ya por nuestras referencias que siempre te agradezco, sino por lo completa y conmovedora que es. Gracias también por los textos que no conocía y gracias por tu incansable denuedo por la lectura: alguna vez todas las bibliotecarias escolares serán así.

Manuel ha dit...

Hola Montse, benvinguda al nou curs escolar i felicitats per aquesta entrada tan interessant.

M'agradaria però, fer-te aquesta pregunta al voltant de la lectura ( són dubtes qe compratim alguns companys):
- En cap cas feu lectures col·lectives orals a l'escola?
- Com practiqueu aleshores la mecànica lectora?
- Com evalue l'evolució de la eficàcia lectora?
- Mai llegiu el mateix llibre tota la classe, encara que siga per a la visita d'un escriptor? ( normallment exigeixen aquest requisit)

Em referesc a les classes de primària. Hem començat algunes reflexions prèvies a la realització del PLEC i tenim aquests dubtes.

No sé si coneixes aquest article d'Emili Teixidor ( que pots consultar en http://www.fundaciongsr.es/madrid/agenda/articulo_teixidor.pdf )on primer assenyala també els beneficis de l'hora silenciosa i després diu textualment "la escuela debería volver a la lectura en voz alta desterrada por la pedagogía actual" en el seu article "estrategias del deseo o trucos para leer".

La veritat, no sé com es poden conjugar ambdues coses, perquè per a llegir en veu alta tothom haurà de tindre el mateix llibre ( amb la qualcosa no deixes elegir) o el mateix text fotocopiat, no? I a més, també he llegit ( i crec que en aquest bloc) que abans de llegir en veu alta és millor que l'alumne s'ho prepare abans, sense llegir "a primera vista" com dirien els músics", no?

T'agraïria que em donares la teua opinió al respecte. Aquest bloc és un referent per a nosaltres.
Gràcies

Montse ha dit...

Miguel, gracias a ti por tus propuestas.
Este curso iniciaremos, formalmente, toda la escuela, todas las personas del centro la experiencia de leer cada día 15 minutos en silencio.
Tus documentos han sido un aliciente y un punto de apoyo.
Sabemos que esta es una experiencia que ya tiene historia aquí y en otras partes.
Intentaremos que en su primer año de vida en nuestro centro crezca saludablemente.
Ya lo iremos contando, espero.

Montse ha dit...

Manuel, benvingut tu també. Renoi això enlloc d'un comentari és una tèsis!
T'aniré intentant contestar, pas a pas:
1.Fem lectures en veu alta quan es fan els desdoblaments de llengua dedicats a la lectura i sobretot al cicle inicial. Els altres cicles també llegeixen en veu alta però potser amb una freqüència menor.
Per un altre costat llegeixen molt en veu alta quan presenten els treballs dels tallers de Llengua escrita o les conferències o...
2. La mecànica lectora, l'entonació, les pauses... l'entrenem en aquestes hores de desdoblament que t'he explicat en l'anterior punt.
3. Per avaluar l'eficàcia lectora es fa una avaluació continuada -la persona que fa la lectura cada sessió anota, fa un signe acordat... al full que ens anem passant, a la casella de cada alumne. També és passen unes proves de lectura (velocitat i comprensió) a l'inici de curs i durant el mes de maig des de segon a sisè. A primer es passen o a finals del primer trimestre o al maig només.
4. Llegim el mateix llibre tota la classe en veu alta i/o en silenci quan desdoblem els grups. Tenim uns 15 exemplars de diferents títols i també fem préstec a la biblioteca pública.
Moltes gràcies per la referència de l'article del senyor Emili Teixidor, però com que fa temps havíem fet una entrada que ja en parlava no 'he posat però ho faré (lectura i vida)Ho explica molt bé.
Desitjo haver-te donat una resposta satisfactòria.
Una abraçada i aquí ens tens.

Manuel ha dit...

Hola Montse. Gràcies per la resposta tan ràpida que ens has donat. He fet un resum per a l'escola de diverses opinions recollides en foros, blocs, llibres, etc. respecte de la lectura en veu alta i en silenci per começar a reflexionar. Allí he inclós el teu comentari.

Manuel

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...