Leer en familia:
- En els primers anys la narració oral és una font de gaudi i inici fonamental cap a la paraula escrita.
- És necessari buscar un temps i un lloc per llegir tots els dies amb els nens sense que aquesta lectura tingui a veure amb les tasques escolars.
- En les rutines de cada dia es tindrà en compte un forat per a la lectura; només així aconseguirem que es doni valor a la lectura i s'estableixi aquest moment com un hàbit.
- Els nens aprenen a llegir veient els textos escrits, observant les il·lustracions, passant les pàgines d'un llibre. Asseieu-vos a prop i llegiu per a ells, sobretot en les primeres etapes en les que no són lectors autònoms.
- Feu de la lectura un temps divertit. Quan els nens són petits es poden llegir històries jugant amb la veu o entonant poemes i cançons. El nen millora la seva lectura quan s'apropia del ritme i els sons de les frases.
- Qualsevol motiu pot ser bo per llegir: preparar una excursió, fer unes postres saboroses o conèixer les regles d'un joc. Les guies turístiques, els receptaris de cuina, els periòdics, les instruccions o la publicitat ajuden al nen a comprovar que llegir és important per a qualsevol activitat.
- Llegir com un adult requereix solitud, silenci i temps. Llegir en la infància requereix companyia, veus i una mica del temps dels majors.
- Pregunteu al nen per les seves lectures. Si us interesseu pels llibres que llegeix li possibilitareu establir connexions, organitzar la informació i podreu ajudar-li a ser un lector actiu
- L'exemple és important, els nens imiten el que veuen. Optar per un periòdic, una revista o un llibre els demostrarà que per a vosaltres llegir és gratificant.
- Recordeu que encara que no sigueu grans lectors podeu ser uns excel·lents mediadors entre el nen i els llibres.
- Quan els nens ja sàpiguen llegir, seguiu compartint la lectura en família. Els agrada escoltar històries llegides en veu alta a qualsevol edat, i segueixen necessitant el nostre estímul.
- Pregunteu-li al mestre/a de els vostres fills o als bibliotecaris quins lectures són més apropiades i com heu de fer-ho.
- Finalment, si un dia, per qualsevol motiu, no podeu fer la vostra estona de lectura, no us desanimeu: torneu a intentar-ho l'endemà amb més ganes.
* He traduït el text del díptic a Opentrad. El text l'he llegit a les Orientaciones però l'he copiat del doc: cpgrancapitan.centros.educa.jcyl.es/.../ORIENTACIONES_PARA_LEER_EN_FAMILIA.doc
El vídeo ja l'havia vist, però avui l'he retrobat a Biblioestiu
- Per cert... i enguany? Hi ha més propostes oficials que les de Educaragón?
Afegeixo el que he trobat al blog de la Biblioteca Escolar Mare de Déu del Remei d'Alcover: lectura-en-familia-a-l'Illa-revista de l'editorial Bromera.
* Per cert aquesta entrada la tenia programada des de les vacances. Casualitat? Compartir pensaments?
4 comentaris:
Hola Montse, et deixe aquesta adreça d'un col·legi de Xàbia que també va portar aquest projecte endavant i pareix que els va anar prou bé:
http://biblioteca-portxabia.blogspot.com/search/label/llegir%20junts
Salutacions
Gràcies Manuel. Ho miraré.
Jo no sé si a l'escola es portarà a terme. Però la idea m'agrada i des d'aquí me la vaig llençant i la vaig llençant per a veure si algú la recull.
Hay muchos enlaces que me interesan.Los subiré
Ya veo que en este nuevo año vienes cargada de energía.
Besos
Interessos comuns i afany de cercar per tot arreu!
Publica un comentari a l'entrada