dissabte, 13 de març del 2010

Recordant Miguel Delibes

Ha mort Miguel Delibes:

"El hombre-cazador debe esforzarse, por ejemplo, porque este duelo se aproxime al rigor que presidía los torneos medievales: armas iguales, condiciones iguales. Por sabido, la perdiz no podrá disparar sobre nosotros, pero nosotros quebraremos el equilibrio de fuerzas, incurriremos en deslealtad o alevosía, si nos aprovechamos de sus exigencias fisiológicas (celo, sed, hambre), de sofisticados adelantos técnicos (transmisores, reclamos magnetofónicos, escopetas repetidoras), o de ciertos métodos de acoso (batidas, manos encontradas) para debilitarla y abatirla más fácilmente. De aquí que yo no considere caza, sino tiro, al ojeo de perdiz y recuse la caza del urogallo -mientras canta a la amada, a calzón quieto-, por considerarlo un asesinato",

deia l'escriptor a les pàgines del diari El país en 1982.
- Per què aquest text i no un altre? Per vivències personals de fa molts anys i perquè a la meva mare li agradava molt llegir les seves obres.

I El príncep destronat i la pel.lícula La guerra de papá (1977), amb en Quico un nen de quatre anys i el que fa i pensa quan li arriba una nova germana. M'han dit que Miguel Delibes va demanar a l'editorial Destino que traduís alguna obra al català perquè desitjava saber com sonava en català, i el senyor Andreu Teixidor va decidir traduir El príncipe destronado l'any 1986.


2 comentaris:

I. CAMACHO ha dit...

Es de justicia recordar a Miguel Delibes. Me parece emocionante comprobar cómo nos estamos volcando para despedir a un hombre al que tanto debemos. Mi generación creció, se hizo adulta, se hizo persona con sus libros. Un abrazo desde Loranca.

Senyor i ha dit...

Gairebé fa trenta anys que gaudeixo periòdicament de les terres castellanes.El castellà que parlen a Valladolid i el sud de Burgos és una meravella,i Delibes el retrata de manera magnífica als seus llibres. Llegir-lo, és passejar per aquestes terres de cels infinits.
Home senzill i genial els seus llibres formen part del petit tresor que molts tenim a les nostres biblioteques.
Atentament

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...