Diu la tradició que Birger Jarl, el fundador de Stockholm, va fer construir al segle XIII una petita església al punt més alt de l'illa de Stadsholmen ( més coneguda popularment per Gamla Stan). Amb el pas dels anys i després de moltes reconstruccions i canvis d'estil arquitectònic, va esdevenir la Catedral de la capital sueca l'any 1.942.
Passejant per Gamla Stan, el cor de la ciutat, vaig decidir entrar a la catedral. Malgrat la colla de turistes que hi havia fora, a l'interior no hi havia ningú. El silenci gairebé era total. De cop i volta em vaig sobresaltar:
.- Hola senyor i, no em vols dir res ?
Caminar fins al fons de la nau és el primer que hem va passar pel cap i em vaig quedar gelat. Un drac immens em parlava.Començava a preocupar-me, no és normal trobar-te amb dracs i jo ho he fet a Barcelona, Poblet, Donostia i ara a Stockholm .
.- Hola, ens coneixem ?
.- Però que dius, sóc el drac de l'escola Sant Jordi.
.- I que fas tan lluny de l'escola?
.- Escolta que t'ho explicaré:
Aquest grup d'escultures inaugurat l'any 1.489 formen un altar consagrat a Sant Jordi.
Està fet amb fusta de roure i banya d'ant per l'escultor més important del nord d'Europa, Berndt Notke de Lübeck, la segona meitat del segle XV . La llegenda de Sant Jordi s'escampa per molts països europeus i en el cas de Suècia la princesa salvada per Sant Jordi és la ciutat de Stockholm. Sten Sture va encarregar aquesta magnífica escultura. Feia poc que, derrotant a les tropes del rei Christián de Dinamarca, havien salvat la capital sueca de ser envaïda pels danesos.
.- Deixem de parlar, senyor i, que ara entra molta gent. Adéu fins aviat.
.- Adéu drac i gràcies per aquesta història.
El drac es torna de fusta i banya i jo li faig la fotografia que avui, un dia tan especial per l'escola, us regalo.
Bon dia de Sant Jordi a tothom !
Atentament.
Senyor i
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada