dissabte, 26 de juny del 2010

La porta i la clau (7).

Avui, nens i nenes, donarem un cop d'ull al Llibre dels Usatges. L'any 2.008 el van restaurar i tornar a enquadernar. Els encarregats d'aquesta tasca van ser la gent de Documenta. Els nens de cicle inicial recordareu el taller La màgia d'escriure, en el que el Jesús ens va ensenyar molts secrets del món del llibre antic i de la fabricació de tinta.


El Llibre dels Usatges. Constitucions de Catalunya i Constitucions Provincials i Sinodals, té dues parts. La primera està datada entre els anys 1.333 al 1.336. La segona, és posterior al 1.363.
El llibre està format per 166 folis en pergamí i 4 folis en paper. Les seves mides són 340 X 225X 40 mm. Al fer la nova enquadernació es va imitar al màxim l'existent, utilitzant els mateixos materials i tècniques. Però , nens i nenes , aquests materials tan atrotinats no eren els originals. Es a dir, el llibre ja havia estat restaurat.La segona enquadernació estava constituïda per tapes de cartró i cintes de pell per lligar. Es pensa que era del segle XVIII.El text està escrit en llatí, però hi ha una part en català, el tractat de batalla. El llibre es va escriure i es van fer les minuatures al mateix escriptori capitular.

El Llibre dels Usatges és un compendi de llibres i tractats molt diversos. Per això es diu que és un còdex miscel·lani, perquè parla de molts temes.
Hi ha les Constitucions des de Pere el Gran fins a Pere el Cerimoniós a les Corts de Cervera (1.359).

També podem veure les commemoracions de Pere Albert, tractat De Bataylla, de Pau i Treva i eltres constitucions reials; així com cartes de Pere III.
És molt interessant el recull de costums de la ciutat de Lleida.

En lletra cursiva podem llegir els tres privilegis dels anys 1.300 , 1.359 i 1.362.
Tenim un compendi de constitucions conciliars fet per l'arquebisbe de Tarragona, Joan d'Aragó i les Constitucions Sinodals de Lleida ( 1.238-1.247).

Nens i nenes, tot un tresor de llibre. Si mireu bé entre les seves impressionants miniatures en descobrireu una on podeu veure un petó molt i molt antic.

Ja heu vist que hi ha formes d'escriptura i alfabets difícils d'entendre. Si voleu saber quina disciplina s'encarrega del seu estudi no deixeu de visitar el blog de la biblioteca.
Atentament.
Senyor i
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...