dissabte, 3 de juliol del 2010

La porta i la clau ( 10 ).

Els nens i les nenes de cicle inicial van escoltar molt atentament les explicacions de l'Enric Botel aquest passat mes d'abril en la presentació de l'exposició " La maquinària de la lectura. La impremta a Lleida de Botel al segle XXI".


Al fons de la petita sala hi havia dos llibres molt lleidatans. Els dos eren el Breviarium Ilerdensis. Un manuscrit i copiat per Pere Guixau l'any 1.451. L'altre va ser el primer llibre que es va imprimir a Lleida l'any 1.479, ja fa cinc-cents trenta-un anys!
L'Enric Botel ens va explicar que els dos llibres es conserven a l'Arxiu de la Catedral de Lleida. Evidentment, nens i nenes, vaig demanar-li a l'Anna que em deixés els dos llibres. A l'esquerra de la fotografia podeu veure el manuscrit de Pere Guixau i a la dreta el llibre imprès per Botel.



El Breviarium Ilerdensis manuscrit té 480 folis de pergamí vitel·la. Vitel·la és una paraula que ve del llatí vitula, diminutiu de vitella, vedella. És un pergamí de molta qualitat, gairebé transparent.Les mides del llibre són 187 X 132 X 85 mm. Les tapes estan fetes de fusta folrades de pell gofrada i cintes de pell amb fermalls metàl·lics per tancar. La pell gofrada és la que té dibuixos gravats en relleu.

Podem llegir commemoracions litúrgiques típicament catalanes o d'arrel hispana; fins i tot algunes de lleidatanes. La cal·ligrafia és una meravella, mireu nenes i nens quina S més treballada!


Està escrit amb lletra gòtica en tinta verda i vermella. Les inicials amb filigranes policromades, serveixen per dividir el text. El Breviarium Ilerdensis segueix les pautes habituals dels breviaris de la baixa edat mitjana.
Vint-i-vuit anys després, al 1.479, Enric Botel va imprimir el Breviarium Ilerdensis, el primer llibre imprès a Lleida.

Dos llibres i un gran salt. Del llibre manuscrit , al llibre imprès.
Atentament.
Senyor i

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...