dijous, 8 de juliol del 2010

Mesurar els blats.

Després de visitar la barberia Alta peluquería J.Ribera, continuo passejant pel Carrer Major de la Seu d'Urgell. A l'alçada del número 14 em sorprenen dues estructures de pedra que semblen molt antigues. Nens i nenes, sempre us he dit que la curiositat és molt important, i preguntar amb educació, ens obrirà moltes portes. M'informen que estic davant de les mesures de la bladeria, popularment anomenades les mesures. Hi ha dos bancs de mesures i cada banc disposa de tres embuts de mesures diferents.

El primer és d'origen medieval, es va construir l'any 1.579. En aquest banc hi ha tres embuts metàl·lics que acaben en una portella per a cada embut . Calia omplir l'embut al ras, s'obria la portella i el gra anava al sac.

Els embuts d'aquest primer banc de mesura tenen la capacitat de 18,50 litres, 9,20 litres i 20,30 litres. l'Any 1.840 es va construir un nou banc de mesures perquè no en tenien prou amb un banc per mesurar tots els blats .

En el banc nou els embuts tenen les mesures següents: 18,30 litres, 9,20 litres i 27,60 litres. Com podeu veure molt semblants a les mesures del banc més antic.



El propietari dels bancs de mesura era el Bisbat d'Urgell i el llogava a particulars per fer-ne l'explotació. També era l' encarregat de tenir-ne cura i vigilar-lo.

A Catalunya només es conserven els bancs de les mesures de La Seu d'Urgell i Montblanc.
Les mesures de bladeria, un tresor al mig del Carrer Major.
Atentament.
Senyor i

3 comentaris:

Montse ha dit...

Estic molt d'acord amb vostè, senyor i, la curiositat és el motor de qualsevol nou aprenentatge, la bona educació a l'hora de preguntar, és com l'oli que fa rodar amb suavitat el coixinets.

Anònim ha dit...

Una dolenteria, a la Seu els nens ens pugem i saltem. No s'ha de fer!

Clàudia

Senyor i ha dit...

Tens raó Clàudia, no s'ha de fer!!!
Un secret, no ho expliquis a ningú, quan jo tenia 10 anys, i d'això ja fa 40 anys,feia el mateix...
Atentament.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...