dijous, 19 d’agost del 2010

El "llibre" que es va menjar un altre llibre.

A l'entrada Petita joia a l'antic hospital, l'Abigail ens va descobrir el Servei d'Arxiu i llegats, que té cura i divulga la documentació i els diferents llegats cedits a l'Institut d'Estudis Ilerdencs.
Avui us volia ensenyar una curiositat del llegat Ramon Areny Batlle. El senyor Areny, home de formació humanística, va ser un dels grans bibliòfils lleidatans del segle XX. Un bibliòfil, nens i nenes, és una persona amant dels llibres, especialment dels rars o preciosos. La seva biblioteca de 5.500 exemplars està formada principalment per monografies impreses a la ciutat de Lleida entre els segles XV i XX. Fins i tot hi ha un incunable, una Carta d'indulgències editada pel taller tipogràfic d'Enric Botel, el primer impressor de la nostra ciutat. Recordeu que un incunable és un llibre que data dels primers temps de la impremta, fins l'any 1.500.Però avui ens centrarem en un "llibre", que realment és una caixa que conté un llibret del segle XVII, concretament de l'any 1.628.

Com a bon bibliòfil, en Ramon Areny estimava els seus llibres, i per protegir aquest llibre amb tapes de pergamí, molt ben conservat, del que només falten les tanques; va encarregar a l'enquadernador una capsa-llibre. Sembla que un llibre s'ha menjat un altre llibre!

El llibret que ara tenim a les mans és : "Avisos de Padre y Rosario de Nuestra Señora". Con licencia en Lerida en casa la viuda Anglada y Andres Lorenço, Año 1.628.

Les biblioteques i arxius són una caixa de sorpreses!
Atentament.
Senyor i
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...