dimarts, 3 d’agost del 2010

L'escola Sant Jordi i la Viquipèdia


Ja fa molt de temps que tinc al cap posar la nostra escola a la Viquipèdia.
Durant el curs mai he sabut trobar el temps necessari per a que entre tots i totes, grans i petits, penséssim i redactéssim un escrit que satisfés a tothom, és a dir, a les persones que hi han estat, a les que hi som, a la gent de la Viquipèdia.
Des de l'escola, a través de la biblioteca s'han redactat tres articles dedicats a tres escriptors que ens ha visitat i que encara no tenien una entrada dedicada a ells: Ricardo Alcántara, Ricard Bonmatí i Gonzalo García, Darabuc. La seva col.laboració va ser molt important a l'hora de triar les fotografies que acompanyen la pàgina, les seves biografies, l'actualització de les seves obres...

Per aquest motiu llenço la idea avui i aquí per si algú es vol apuntar a la proposta i així es pot començar a fer un primer esborrany però que ja serà un article. De mica en mica es podrà anar polint.

Tenim la sort de comptar amb el llibre que es va fer pel 50è aniversari: Col.legi Sant Jordi, 50 anys educant i amb les vivències de cadascú. La idea que ara jo tinc, seria fer una pàgina amb no massa text i que contingui l'essència de la nostra escola. Quan s'hauran posat en comú totes les idees sortirà el redactat final.

Les recomanacions per a fer un bon article a la Viquipèdia, entre d'altres, són:

Elaboració

Comenceu la redacció del vostre article amb un paràgraf concís que definiria el tema en temes molt generals, i esmentant els seus aspectes més importants, de manera que el lector ja hauria de ser capaç d'entendre el concepte general llegint el primer paràgraf.

Només una vegada fet això, podeu començar elaborar de debò l'article...

No vos oblideu de fer-hi enllaços interns cap a altres articles rellevants de la Viquipèdia i, de retruc si s'escau, feu-hi enllaços cap a l'article que esteu fent.

Llevat dels casos possibles, no hauríeu de limitar-vos a traslladar íntegrament i sense gaire modificacions un text provinent d'un origen extern a la Viquipèdia, com per exemple els que s'han esmentat a la darrera secció. Per a més detalls, vegeu els aspectes sobre els drets d'autor.

Sovint és recomanable d'estructurar les parts temàtiques principals dels vostres articles, i successivament, amb capçaleres de seccions. Per a la majoria dels temes, una secció sobre història, per exemple, seria molt adient per a descriure com la forma d'entendre un concepte ha anat evolucionant amb el temps.

Si vos trobeu amb altres persones que tenen diferents opinions sobre el tema que esteu tractant, dugueu a terme un debat que se centri sobre el punt de vista neutral.

- Au! Potser ho farem? Jo crec que és possible. I tu? I vostè? I vosaltres?

2 comentaris:

Miguel Calvillo Jurado ha dit...

Montse, qué buenas ideas. Lo de hacer artículos sobre escritores es magnífico. Espero que participen muchos en esta nueva propuesta de artículo, y por supuesto, felicidades por el cumple.

Montse ha dit...

Vaig pensar, en el seu moment i avui també, que participar en un projecte col·lectiu com és la Viquipèdia o la Wikipedia pot incrementar les ganes d'escriure bé i pot motivar de manera gratuïta.
I si no els motiva... em motiva a mi!!! ;-)

Els cinquanta de l'escola gairebé, gairebé s'estan convertint en seixanta. Bona edat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...