diumenge, 14 de novembre del 2010

L'arxiu de Simancas (2).

Entrar a l'arxiu contemplant l'edifici on està situat i passar per sota del gran escut de pedra és emocionant. Penseu, nenes i nens, que l'arxiu està en un dels llocs més segurs que existia a l'època moderna, en un castell de pedra amb fossat , pont i muralla defensiva.
Ja vam explicar que Felip II va ser el gran impulsor del canvi de fortalesa a arxiu. Les obres per adaptar el nou edifici les van fer els millors arquitectes del moment: Juan de Herrera, Francisco de Praves i Francisco de Mora. Més tard, al segle XVIII també hi va treballar-hi Ventura Rodríguez.

L'any 1.844 es van obrir els arxius als investigadors. Al segle XX es van fer millores per adaptar-se a les noves tècniques: la restauració de documents, la reprografia,... Les noves tecnologies es van incorporar a l'arxiu a partir del l'any 2.000.

Estança de l'arxiu .
Font: Ministerio de Educación Cultura y Deporte. Web Archivo Simancas.

La finalitat de l'arxiu era guardar els documents produïts pels òrgans centrals del govern de la monarquia hispànica. Els documents ans ajuden a conèixer millor el període històric compres entre el regnat dels Re¡s Catòlics ( finals del segle XV) i la caiguda de l'Antic Regim ( primers anys del segle XIX).
Aquest llarg període històric compren dues èpoques: la dels Àustries ( XVI-XVII) i la dels Borbons (XVIII) .

Cub de Carles V.
Font: Ministerio de Educación, Cultura y Deporte. Web Archivo Simancas.


Els òrgans de govern de l'època dels Àustries eren els "Consejos": de Castella, d'Aragó, d'Índies, de Flandes i de Portugal. A l'època dels Borbons eren "Las Secretarías de Despacho".
A més a més d'aquestes dues grans seccions tenim els documents del Patronato Real, i també mapes, plànols i dibuixos.
Si voleu saber els serveis que ofereix l'arxiu no deixeu de seguir el blog de la biblioteca.
Atentament.
Senyor i
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...