divendres, 6 de maig del 2011

Comerç en estat pur.

Surto de Misir Çarsisi , (el Basar de les Espècies), i començo a passejar pels carrers i carrerons que s'enfilen i porten a Kapali Çarsi , (el Gran Basar). És tota una experiència obrir els ulls i veure la vida que hi ha en aquesta zona de la ciutat. Les cases antigues, la llum , els aparadors,...Gent carregada amb paquets immensos amunt i avall, comprar, vendre, regatejar, beure un te, mirar i escoltar....

El Gran Basar és un dels més grans del món. Té 58 carrers i unes 40.000 botigues i cada dia el visiten entre 250.000 i 400.000 persones. És una petita ciutat de 30.700 metres quadrats.

Afegeix una imatge
Al 1.880 tenia 4.399 botigues, 2.195 tallers, 497 telers, 12 magatzems, 18 fonts, 12 mesquites petites, una mesquita gran, una escola i una tomba. Els noms dels carrers es corresponen amb els articles que venen a les seves botigues. Gairebé tots els venedors parlen diverses llengües.

Al 1.464 es va construir el primer basar per ordre de Mehmet III. Solimà el Magnífc el va fer molt més gran. Després d'un terratrèmol es va reconstruir l'any 1.864. Posteriorment va patir diversos incendis i va ser renovat l'any 1.954 seguint els plànols originals de l'època de Mehmed III. Al centre, el basar té un disseny ortogonal.

La peça fonamental del comerç a llarga distància eren les caravaneres ( fora de la ciutat), i els hans (dins de les ciutats). El han era un espai amb un pati interior amb un edifici en el que s'allotjaven temporalment els comerciants de les caravanes . A la part de baix hi deixaven els animals, i a la primera planta s'allotjaven els mercaders.

Encara queden alguns hans, però la majoria estan en molt mal estat. El millor conservat és el Han Zincerli, actualment dedicat a la venda de catifes i or. Als hans es feien les grans transaccions financeres.

Entro en un pati màgic entre el Gran Basar i la mesquita Beyasit Camii. És el Sahaflar Çarsisi, , el mercat de llibres de segona mà; un espai ocupat per milers de llibres. Tot un regal per a la gent enamorada dels llibres....
Voleu passejar i descobrir els seus secrets?
Atentament.
Senyor i
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...