diumenge, 8 de maig del 2011

Sahaflar Çarsisi, el pati màgic (1).

Molts dels viatgers que visiten Istanbul dediquen una part del seu temps a passejar pel Gran Basar ( Kapali Çarsi), però la majoria no arriben a descobrir un petit pati molt antic situat entre la mesquita Beyazit ( Beyazit Camii ) i el Gran Basar. En aquest punt de la ciutat es donen la mà la mesquita, el basar i la universitat...

Des del pati ple de llibreries és omnipresent una de les mesquites més antigues de la ciutat. Beyazit Camii es va construir entre 1.501 i 1.506 i és una joia de l'arquitectura otomana. Yakupshan Bin Sultanshah, el seu arquitecte, es va inspirar en Santa Sofia.

Després de l'agitació del basar, la tranquil·litat d'aquest pati amb més de 40 llibreries, és un gran contrast. Totes les llibreries estan numerades i plenes de llibres de matèries molt diverses. Malgrat la pluja, alguns enamorats dels llibres aprofitem per remenar, mentre un venedor d'ayran, la beguda més sana i típica de Turquia- feta amb iogurt , aigua i sal-, travessa lentament el pati.

Fa molts anys aquest espai va ser el centre comercial de la indústria del paper i del llibre. Des de principis del segle XVIII fins a l'aparició de les biblioteques públiques a Turquia, aquest mercat era la font principal de llibres d'Istanbul.

Molts dels llibres són nous, encara que en podem trobar de vells, però la màgia del pati és inqüestionable. La llibreria nº4 Elif, propietat d'Aslan Kayhardag, és un espai especialitzat en llibres turcs. Diuen que si un llibre existeix a Turquia, ell el trobarà...

Els germans Unal i Sinan dirigeixen la llibreria nº27 Güzen Kitap Ve Yayinevi. Compren llibres de les biblioteques que tanquen a Turquia i Europa. Al número 2 tenen un dipòsit de 5.000 volums.
Al mig del pati, en un petit jardí, hi ha el bust d'Ibrahim Mütefenica, personatge fonamental en el món del llibre àrab.
Voleu descobrir qui era ?
No deixeu de visitar el blog de la biblioteca.
Atentament.
Senyor i
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...