dissabte, 14 de juliol del 2012

Goigs dels Fanalets de Sant Jaume.

Una de les festes tradicionals lleidatanes més importants és la Romeria dels fanalets, de la que hem parlat moltes vegades al nostre blog. Com tots els anys, la nit del 24 de juliol, Lleida viurà a les 9 del vespre la Romeria que surt de la Rambla de Ferran, davant l'església del Carme.

A la Capella del Peu del Romeu del 16 al 24 de juliol i d' 11 a 1 del matí i de 6 a 8 de la tarda podreu veure l'Exposició del LXXI Concurs dels Fanalets de Sant Jaume.El dimarts 17 de juliol a les 7 de la tarda a la mateixa capella es presentaran els " Goigs en lloança a sant Jaume que es canten a Lleida en la romeria dels fanalets la vesprada del 24 de juliol, vigília de la festa de l'apòstol" .

Un goig, nenes i nens, és una composició poètica cantada, generalment per lloar a la mare de Déu o a un sant. Editat per la Impremta de la Diputació de Lleida, la presentació la faran el tipògraf Dionís Gutiérrez que molts nens de l'escola coneixeu molt bé perquè us ha ensenyat la Sala Temàtica de la Diputació quan fèieu cicle inicial. Jordi Curcó, vicepresident de l'Agrupació Ilerdenca de Pessebristes, acompanyarà en Dionís a la presentació del goig. Podeu aprofitar per felicitar-lo perquè l'agrupació enguany compleix 50 anys.

L'arranjament musical del goig és de Víctor Mateu Moles. Al goig podem llegir un fragment de la " Crònica Universal del Principat de Catalunya" de Jerònim de Pujades. El text és del 1.609 i correspon al llibre IV capítol VI :
" Tenen en Leyda una Capella de sanct Jaume al carrer del Peu del Romeu: y es fama continuada de pares i fills, que lo sanct en aquell seu passatje posá alli. Y los minyons la nit de la festa del sanct,van ab llanternetes de paper ab llums: á las quals diuhen sanct Jaumets en memoria de la predicació que lo Apóstol feu en dita Ciutat".
Penseu que aquest fragment està escrit fa 403 anys!
Atentament.
Senyor i
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...