diumenge, 16 de setembre del 2012

Segona planta: L'univers Gutenberg.

La impremta va permetre un canvi gegant en el procés de fabricació del llibre. En aquesta planta del museu, podem veure incunables, faules, llibres de zoologia, geografia, alquímia, botànica,... que van transformar l'Edat Moderna.
A mitjans del segle XV, va canviar del tot, la forma d'elaborar llibres. La impremta ,amb el tipus mòbil, es va expandir ràpidament, i la cultura va deixar d'estar exclusivament en mans de l'església. La impressió es va imposar als manuscrits, i el paper al pergamí.
Johanes Gutenberg ( 1.398 - 1.468 ) , va dir: " La impremta és un exercit de soldats de plom amb el que es pot conquerir el món".

Aquest original del 1.675 és "Varia Commensuracion" . Juan de Arfe Villafañe és l'autor i Francisco Sanz, l'impressor.

Són sorprenents els llibres de geografia i els mapes. Mireu en la propera fotografia, com es representava Europa. El cap era Espanya i el coll els Pirineus!

"Europa Prima Pars Terre in Forma Virginis", del 1.548. Està clar que el paper d'Espanya a Europa al segle XVI no era el mateix que té al segle XXI...

Els llibres de zoologia em deixen bocabadat. L'obra de Johannes Jonstonus és una meravella. Els volums de la Historia Naturalis són una joia.

Mireu aquestes il·lustracions del 1.649 del llibre " Historia Naturalis de Piscibus et cetis". Hi ha representats més de 500 peixos i cetacis . Matthäus Merian és el responsable dels gravats.

I què us semblen aquests éssers estranys del llibre "Historia Naturalis de Exanguibus Acuaticis et Serpentibus" de Johannes Jonstonus de 1.650 - 1.653 ?
Emocionat, baixo a la primera planta del Museo del libro. Fadrique de Basilea, on veurem la part final de la història del llibre; la que ens parla dels segles, XIX, XX i XXI.
Atentament.
Senyor i.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...