dilluns, 26 d’agost del 2013

Estratègies que els docents utilitzen a l'aula per crear lectors, - Classroom strategies teachers use to create readers- segons la National Library of New Zealand



Més d'una vegada he tingut ganes de mirar per un forat on es veiessin les coses que es fan a les biblioteques de diferents països europeus i de més enllà.  Tinc una petita idea del que es feia a Portugal perquè vaig assistir a les 4es Jornades de Biblioteques Escolars a Barcelona, fa anys. Llavors vaig escoltar a na Teresa Calçada  que ens va fer cinc cèntims de l'organització de les biblioteques escolars a Portugal.

També quan estava en actiu llegia propostes de l'altre costat de l'Atlàntic però mai m'havia  posat com a fita fer una recerca més seria.  Potser ara ho faré. He decidit viatjar a Nova Zelanda que diuen que són les nostres antípodes!

Avui començo per una pàgina web de Services to Schools de  la
que tracta  sobre les estratègies que els  docents utilitzen a l'aula per crear lectors.

Quan els estudiants llegeixen per plaer, quan estan "enganxats als llibres", adquireixen, involuntàriament i sense esforç conscient, gairebé la totalitat de les "competències lingüístiques " moltes persones es preocupen. "Krashen (2004: 149)

Segons la traducció de Google  podem llegir que...

El 2004 el Dr Warwick Elley va estudiar 13 escoles de Nova Zelanda, on s'havien produït entre altes i mitjanes puntuacions d'alfabetització en relació amb els seus nivells decil. Després de l'estudi, Elley descriu les pràctiques comunes als mestres de lectura de "junior-class" més  eficaces:

  • Principal objectiu dels professors era "desenvolupar un interès durador per la lectura" - les habilitats eren vistes com subsidiàries als interessos.
  • L'alt assoliment va ser el resultat d'un major quilometratge de lectura. (Una traducció sui-generis!)
  • Les seves aules ofereixen entorns de lectura atractius amb abundants recursos de lectura.
  • La fórmula bàsica: l'interès va crear esforç que va generar més èxit.
  • Els mestres llegeixen en veu alta tots els dies.
 
Una estratègia és crear temps per a fer una Lectura voluntària lliure
La lectura independent, de lliure elecció és una poderosa manera de crear lectors. Les característiques claus de "la lectura voluntària i lliure" són:
  • facilitar l'accés a la classe de material que s'acoblarà als  lectors  a l'aula, a la biblioteca, i durant el temps fora de l'escola
  • permetre "lectura fàcil"  participativa, agradable i sense esforç. Evitant la idea de que "si no és un repte és que no és bo per a tu."  L'ideal seria que un 95 per cent del text tingués  paraules conegudes. L'augment de volum de lectura  compensarà la manca d'extensió dels textos individuals i els gustos lectors, poc a poc, es  desenvoluparan i ampliaran.
Entre d'altres qüestions es pregunta si els estudiants tenen accés a
  • Una àmplia gamma de recursos per llegir - ficció, còmics i revistes, novel · les gràfiques, llibres d'imatges sofisticades, no ficció, poesia?
  • Explorar el potencial dels e-books




Es recomana prendre un temps per a la lectura independent cada dia i animar als estudiants a llegir en d'altres moments disponibles durant el dia. Perquè si es proporciona,per exemple, 3 x 6 minuts per dia, poden sumar a l'any  una gran quantitat de lectura quilomètrica!

Una altra activitat que jo trobo molt interessant és.. Llibre xat, Book chat

La lectura no és una activitat solitària. De fet, l'aspecte social de la lectura, com ara la discussió amb els companys pot ser molt motivadora. Fomentar discussions informals sobre la lectura i els llibres  garanteix que els estudiants puguin expressar les seves opinions amb llibertat i seguretat.
 
Idees pel debat són activitats com:
  • Fomentar  parlar de llibres a la classe. Animant als estudiants a compartir verbalment aspectes del llibre que han llegit.
  • Demanar una pluja d'idees i la discussió amb els estudiants amb una llista de preguntes:  Què  t'ha cridat l'atenció del llibre? Què et va desconcertar?  Què  et va agradar o desagradar sobre el llibre? Com et vas sentir quan estaves llegint aquesta secció del llibre? Intentar aconseguir que comparteixin això amb un company, en lloc d'informar a tot el grup.
  • Establir un  club de lectura. 
I moltes més coses que  trobaràs si cliques: 
 
http://schools.natlib.govt.nz/creating-readers/creating-readers-strategies/classroom-strategies-teachers-use-create-readers

i dues més  en les que jo creia i crec molt que són:

Intentar que  alumnes comprenguin el que llegeixen i aprofitar el poder del web per promoure la lectura.

Gràcies per la paciència.

Les imatges de mainada llegint als gossos són de Pleasanton, d'un programa que es diu PAWS to READ, potes per llegir que ja explicaré un altre dia suposo. I que també  promocionen a d'altres parts del món!!!

 M'encanta que un tema em porti cap a un altre! ;-) De New Zealand a Pleasanton, Califòrnia. I a ??? Que ja explicaré.

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTJvxCaoh3xdsxUkd1y7GjSIVS5UcAyb3FhLToRz2W2ysr_1SaU8FvDcjQ Paws to Read Description: http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTJvxCaoh3xdsxUkd1y7GjSIVS5UcAyb3FhLToRz2W2ysr_1SaU8FvDcjQ

   


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...