diumenge, 2 de desembre de 2007

Lectura i plaer

Lectura i plaer: unes paraules de Elia Barceló

darabuc-elia-barcelo-edebe-cordeluna.jpg

He retrobat a Darabuc que Elia Barceló diu:

..."Escric perquè m'agrada, perquè em diverteixo enormement i perquè vull donar als meus lectors la satisfacció que jo mateixa he rebut al llegir. Les estones que vaig passar llegint en la meva adolescència van ser dels més feliços de la meva vida i van formar la base del meu pensament i el meu comportament actuals. Estimo l'extraordinari, els misteris, els secrets, el fantàstic, les aventures que solament es viuen a través de la paraula escrita i els viatges autèntics a qualsevol lloc del món. Penso que la vida és un regal amb el qual cal jugar i que cal compartir per a poder-ho gaudir realment.
[...]
Jo vull donar als joves el que altres escriptors em van donar a mi en la meva adolescència: la possibilitat de sortir per unes hores d'aquesta realitat monòtona en la qual mai passa gens de particular; l'ocasió de ser un altre, de veure el món amb altres ulls, de conèixer èpoques passades, de participar en aventures, perills, passions? mostrar-los que hi ha molt més que la vida quotidiana.

[...]
Per una part, alguns col·legues [escriptors] pensen que escriure per a joves és fàcil, solament és qüestió de baixar el nivell i afegir moralina, creuen? i per una altra part, molts pares i professors usen les novel·les com substitut de la formació familiar i curricular i per això consideren que han de donar-los novel·les «problema», històries «realistes» que prescindeixen de misteris, peripècies, aventures i passió. Aquestes novel·les, llevat que estiguin excel.lentment plantejades i escrites amb molta tensió, avorreixen als joves i els desmotivan.
[...]
El valor d'una novel·la no està mai en el gènere que hagi triat l'escriptor, sinó en les emocions que desperta en el lector. Si el llegir novel·les es converteix en un treball més per a la classe, perdem a les noves generacions.
La literatura ha de donar plaer."
(Traducció opentrad.org)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...