dijous, 24 de juny del 2010

En Martí, en LLuís i el llibre antic

Nens i nenes, mitjançant els comentaris de La porta i la clau (4) el Lluís Bordes, pare del Martí de segon, es va posar en contacte amb mi i va proposar-me la magnífica idea que havia tingut el seu fill. Es tractava de portar a l'escola documents i llibres molt antics.
El passat dilluns van aparèixer pare i fill molt carregats. Jo com sempre, molt amagat en un raconet de la classe de segon , vaig seguir les explicacions amb els ulls i les orelles ben obertes...

El primer que van ensenyar era la segona edició del Diccionario de la Lengua Española. La Real Academia Española, fundada l'any 1.713, va proposar-se com una de les primeres feines, fer un diccionari del castellà. Aquesta tasca no va ser gens fàcil, i van treballar entre 1.726 i 1.739. El resultat va ser el Diccionario de autoridades format per sis volums. Al 1.780 van fer el "Diccionario de la lengua castellana compuesto por la Real Academia Española, reducido a un tomo para su más fácil uso".

Fotografia: Wikipedia. Archivo: Dicc RAE 1.780

Les noves edicions del diccionari són dels anys 1.783, 1.791, 1.803 i 1.815. A partir d'aquest any el títol del diccionari va ser Diccionario de la lengua castellana.
El diccionari que ens van ensenyar el Lluís i el Martí és la segona edició d'aquest diccionari, la del 1.783. El diccionari té 227 anyets!

També ens van ensenyar altres llibres antics: un còmic , manuscrits , llibres amb guardes pintades a mà,... Alguns llibres tenien taques per culpa de la humitat i per la reacció de la tinta . En un dels llibres els ratolins havien rosegat una de les cantonades.
Alguns dels documents són molt antics. En un d'ells podem llegir: Sello Tercero, treinta y quatro maravedis. Año de mil y seiscientos y quarenta y nueve. Nens i nenes de segon, el paper que teníeu a les mans el van escriure fa 361 anys..

Foto: Lluís Bordes.

Foto:Lluís Bordes.





Gràcies Lluís i Martí per compartir els vostres tresors amb nosaltres.
Atentament.
Senyor i
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...