dimecres, 9 de març del 2011

Una dada i una reflexió


Una dada i una reflexió:

el 37% dels joves catalans d'edat compresa entre els 14 i els 29 anys no llegeixen ni un llibre en tot l'any.
És una dada preocupant que va donar la setmana passada el conseller de cultura de la Generalitat de Catalunya.
Tot i que les 351 biblioteques municipals que hi ha a Catalunya tenen 23.5 milions de visites l'any, aquest 37.1% és força preocupant. Un de cada tres joves de 14 a 29 anys no llegeix mai cap llibre, i són joves que han nascut i crescut (i viuen) en un món on hi ha un predomini de la imatge sobre la lletra impresa, de la immediatesa sobre la pausa i la reflexió.
Per això totes aquelles accions que es fan des de l'escola perquè els nostres fills i filles adquireixin un hàbit lector, un interès per la lletra impresa, per què descobreixin el plaer de llegir pel sol fet de llegir, pel gaudi que comporta, pel coneixement que adquirim, etc etc són, han de ser, no tan sols benvingudes, sinó agraïdes. Però si no tenen continuïtat a casa , si no som capaços de transmetre'ls-hi el plaer de la lectura i la seva necessitat, malauradament no aconseguirem rebaixar aquest index del 37.1 %.

Rellegia fa pocs dies el llibre "Por qué leer los clásicos", d' Italo Calvino, on cita Cioran, que, en certa ocasió referia el següent:
mentre li preparaven la cicuta, Sòcrates aprenia una ària per a flauta. "De què et servirà?", li preguntaren. "Per saber-la abans de morir"

Doncs això.
Llegir un llibre és millor que no llegir-lo

Lluís Bordes, pare d'en Martí

1 comentari:

isabel ha dit...

Esta es nuestra batalla de todos los días y de todos los años.Nosotros estamos contentos con los pequeños pero, cuando comienzan 5º y 6º se quejan de las tareas diarias que son muchas y que no sacan tiempo, aunque al que le gusta de verdad lo hace,recuerdo todavía a una muchacha de hace dos años que devoraba los libros (ciento y pico leyó aquel año)Algunos se pican con eso de los diplomas que damos al final de curso "al mejor lector",este año también hemos comenzado con los libros obligatorios por trimestres...En fin, que te voy a contar el día a día,con lo bonito que son los libros ahora.
Besos y buen trabajo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...