Alguns de vosaltres segur que aquest estiu heu gaudit amb la lectura dels llibres d' en Larson. Avui volia fer-vos un petit regal. Com sabeu el primer apartament de la Lisbert Salander estava a Söder, al carrer Lundagatan.




Atentament.
Senyor i
El racó de l'escola on us esperen les mil i una històries i un munt de coneixements
"Cuando me paro a contemplar mi'stado
y a ver los pasos por do m'han traído,
hallo, según por do anduve perdido,
que a mayor mal pudiera haber llegado"
... El mot urbanitat ha passat de moda i ningú el fa servir, talment quelcom vergonyant i cursi. És bo recordar aquí mateix el seu significat: "qualitat de la persona que posseeix bones maneres, que conviu en grup respectant la personalitat d'altri i que observa les normes de convivència i de tracte social".
... Els joves actuals només dominen un sol llenguatge, un únic registre lingüístic, que els serveix per igual per parlar amb els pares, amb els amics, amb els professors i amb les persones grans. Tracten els adults com si fossin de la seva colla amb la mateixa parla ordinària i no solen emprar el vostè. Ara bé, pels adolescents no és manca de respecte, ja que no han rebut cap aprenentatge en la forma d'adreçar-se als grans i si l'han rebut no el fan servir per por de ser poc masculins o poc moderns. Abans quan ens referíem als pares o als mestres ens comunicàvem de diferent manera de com ho feiem amb els companys de la colla. No era hipocresia, era respecte. Cert que molts pares són culpables d'aquesta situació, perquè han volgut que els fills els parlessin com a amics i no com a fills, quan el fill ha de tenir els amics de la seva edat. Aquesta mena de relació en què els rols estan pervertits condueix a la confusió i la creació d'un llenguatge estandaritzat;A mi i a més gent, ens preocupa aquest tema. Potser m'he fet gran, m'he fet vella. Però aquest tema fa uns mesos va formar part de més d'una conversa. I ara que és temps de proposar-nos objectius i competències a assolir, em va bé refrescar la memòria i millorar i augmentar els meus coneixement.
...
"Respirin pel nas!".
Els hi parlo de vostè. Els petits tracti'ls de vostè des del primer dia, veuen que tu li tens un respecte amb ell.
..."Cal esperar una urbanitat dels moments presents, encara que a vegades sembli que es demana esperar el que inesperable".Segons protocolo.org:
Alguns dels punts clau per a educar als més petits de la casa poden ser (vàlids no solament per al tracte amb les persones grans, sinó per al tracte amb qualsevol altra persona):
Aquest carrer en el que estic porta directament a l'edifici de la fotografia. Vosaltres que sou bons detectius, encara que no sabeu suec -jo tampoc-, podeu deduir com es diria en català aquest carrer?
Atentament.
Senyor i
Llegir no és cap luxe, i des de la família podem ajudar enfortir els lligams que s’estableixen entre el llibre i l’infant. El repte és molt simple:
• Llegir molt i lectures variades
• Seleccionar les lectures
• Llegir en veu alta amb freqüència
• Contar contes i històries personals
• Visitar la llibreria i buscar els llibres que ens poden interessar... així com demanar l’assessorament del llibreter
• Visitar la biblioteca pública i fer-se socis (tota la família), endur-se llibres en préstec a casa, tant els menuts com els adults
• Tenir paciència per escoltar les opinions i les narracions dels infants
• Escoltar, sense burlar-se’n, sense renys, sense interrupcions..., les lectures que els infants fan en veu alta
• Compartir lectures de diaris i revistes
• Jugar amb les paraules (durant un viatge, a la platja, etc.)
• Crear moments de complicitat, tot compartint experiències de lectura
No ens oblidem de posar algun llibre dins la nostra maleta i la dels nostres fills!
matemàtica PETITA
Els contes de MATEMÀTICA PETITA estan adreçats als nens i nenes a partir de 4 anys. Són petites històries per a primeres lectures, on el tema principal són les matemàtiques. Estan escrits amb lletra majúscula (de pal) i lletra manuscrita (lligada) de forma simultània . A MULTIPLICA, treballem amb l'objectiu que totes les nenes i nens creixin estimant les matemàtiques ja que són imprescindibles per a la nostra cultura.
A la vegada que l'educació de les persones és essencial formar-se en valors; així, dins dels nostres contes es mostra que el món està fet per nois i noies, dones i homes, que cal treballar per la natura, amb companyonia amb els altres respectant als altres i a nosaltres mateixos.
El joc és un moment agradable on no existeix el risc, o almenys no hauria d'existir. A tots ens agrada jugar, posar-nos en situacions atípiques que ens treguin de la nostra realitat i de la nostra rutina. És alguna cosa innata, un instint que ens permet desenvolupar la imaginació, compartir experiències i a més adquirir una sèrie d'habilitats socials que necessitarem durant la vida adulta. És un espai on tenim l'oportunitat d'interactuar amb nosaltres mateixos, amb els altres i amb el nostre entorn.
Juguem perquè necessitem descobrir, conèixer, aprendre i sobretot entendre'ns. Juguem perquè necessitem experimentar sensacions que ens provoquin plaer. [...]
Durant la nostra infància iniciem un tipus de joc que serà decisiu per a la nostra vida adulta; és el anomenat joc simbòlic. Es dóna en una edat en la qual necessitem crear símbols pels objectes, les persones o les situacions per a entendre'ns millor. A través dels símbols nens i nenes aconsegueixen reduir la complexitat de la realitat i dur-ho a un territori que puguin dominar. El joc facilita la comprensió del que som i del que podem arribar a ser i fer. Reproduïm situacions reals com si es tractés d'un assaig del món en el qual ens toca viure; el joc simbòlic permet a més jugar amb la realitat però no estar dintre d'ella, pel que és més segur. També podem equivocar-nos, experimentar, provar, projectar sense conseqüències punitives.
El joc és aprenentatge i plaer. [...] Paradoxalment, l'espècie humana és gairebé l'única que conserva al llarg de tota la seva existència un cert infantilisme i propensió al joc.
"Un color nou" és una sèrie cultural d'entreteniment sobre l'art a partir de la mirada de cinc grups de nens i nenes, d'entre 6 i 11 anys, de cinc països diferents: Equador, Burkina Faso, Marroc, Catalunya i Xina. En cada programa els nens i nenes manifesten les seves opinions sobre una obra cabdal de l'art mundial, d'artistes d'arreu. Al mateix temps, se segueix el procés de creació d'una obra col·lectiva dels joves.En el programa dedicat a Frida Kalo vam veure com parelles diferents de nens i nenes es posaven d'acord abans de fer una obra de creació pròpia, dialogàvem sobre el que farien, es posaven d'esquena, feien i després veien el que havien fet. Sí nosaltres ens poséssim d'acord com ells i elles! Sí acceptéssim, sí escoltéssim, sí cedíssim, sí ... la de coses ben fetes que faríem!
Cinc grups de deu nens i nenes analitzen en cada episodi una obra d'art concreta de referència mundial (la mateixa per a tots els grups), i paral·lelament van fent la seva pròpia creació (utilitzant les mateixes tècniques i materials).
Tres missioners i tres caníbals han de travessar el riu en un bot on només caben 2 persones. Poden fer els viatges que vulguin, però mai el nombre de caníbals ha de ser més gran que el dels missioners, perquè si no se'ls mengen. (Text extret de: http://www.xtec.cat/~jcardena/Mates/links/links2.htm) Gràcies, Juanjo Cardenas.