dilluns, 31 d’agost del 2009

Passejant per Södermalm

Alguns de vosaltres segur que aquest estiu heu gaudit amb la lectura dels llibres d' en Larson. Avui volia fer-vos un petit regal. Com sabeu el primer apartament de la Lisbert Salander estava a Söder, al carrer Lundagatan.

Llegir ens fa imaginar com són els personatges i els paisatges. Potser heu vist la pel·lícula del primer llibre de la trilogia "Els homes que no estimaven les dones". Els actors i actrius es corresponen amb els personatges creats per vosaltres?. Aquí teniu alguns dels paissatges reals d'aquesta illa de Stockholm:

Vigileu, de qualsevol racó pot sortir en Zalaixenko!
Atentament.
Senyor i

La ciència més divertida: "El club de la ciència"




Propostes didàctiques:
Diuen "que no n'hi ha prou de tenir coneixements, sinó que, a més, és necessari saber transmetre'ls, i això està plenament aconseguit en aquesta col.lecció". L'illa, Revista de Lletres

diumenge, 30 d’agost del 2009

El libro de los Cuántos

Un llibre divertíssim que et sorprendrà.

Sempre hi haurà curiosos que preguntin:

  • Quants cabells cobreixen el cap?
  • Quants músculs utilitzem per a somriure?
  • Quants i quantes millors amics i amigues podem tenir?
  • Quants grans de sorra hi ha en una platja?
  • Quantes llengües es parlen al món?
  • Quants microbis hi ha en una gota de saliva?
  • Quantes potes té un milpeus?

Però, com contestar?

El llibre dels Quants (existeix en català?), presenta, amb una barreja d'impertinència i serietat, 71 respostes a 71 preguntes de xifres i nombres. Alain Korkos i Rif sadollen la curiositat del lector, de vegades, de forma divertida, unes altres, de forma extravagant o més profunda, quant als distints àmbits del saber es refereix. Aquest llibre és una mini-enciclopèdia del saber que tots els que han complert 7 anys han de poder consultar!
Un altre llibre de matemàtica! Visca!

La huella de los maestros

"Cuando me paro a contemplar mi'stado
y a ver los pasos por do m'han traído,
hallo, según por do anduve perdido,
que a mayor mal pudiera haber llegado
"

Extret de la revista Mercurio nº 112

divendres, 28 d’agost del 2009

Recordant les pissarres de sempre

On hi hagi una pissarra, sigui digital o no! Miri quina idea!

Trobat a La fragua del Tic de la mà de Martín Nuñez, a través de Re(paso) de lengua.

dijous, 27 d’agost del 2009

Recursos pel nou curs 2: Pla de treball, avaluació setmanal

Un altre material que potser posarem en pràctica aquest nou curs i que pot servir per ajudar a planificar i distribuir l'alumnat de cicle inicial en els diferents racons de llengua i matemàtica, principalment. A la vegada hi ha un espai per avaluar com s'han sentit durant la setmana amb les persones petites amb les que conviuen i amb la feina. També té la missió de fer adonar del que s'ha après durant els 7 dies que té una setmana.

dimecres, 26 d’agost del 2009

Recursos pel nou curs: Qui falta avui i Quin temps fa

Poso a disposició de qui ho vulgui fer servir, dos Excels que poden anar bé per a que els encarregats del grup classe observin cada dia el temps que fa "Quin temps fa avui" i portin un registre dels nens i les nenes que falten a l'escola -"Qui falta avui?- pels motius que siguin. Aquest material ha estat fet a partir del que en Ferran, el curs passat tutor de quart, ens va passar.
A partir de les dades que se n'extreguin cada mes poden, si així ho desitgen, fer una gràfica per després interpretar-la o no.
Si es gaudeix d'una pissarra digital interactiva o no, el fet d'observar i participar quan es fa el càrrec ajuda a situar-se en el temps, a mirar per la finestra, a saber llegir l'estació meteorològica, a fer anar el programa que toqui...


Quan hauran agafat practica, podran posar el color que falta als dies de festa de més d'un mes! Sobretot han de recordar "guardar" cada vegada que anotin una dada. Aquesta recomanació és per la quitxalla petita, es clar!

dimarts, 25 d’agost del 2009

Jaleo.

Nens i nenes, estava passejant per Ferreries, un petit poble al mig de Menorca i em va sorprendre algunes de les paraules que deia la gent. Parlaven de jaleo, caixers, qualcada. Com sempre cal preguntar per descobrir coses noves. Sense saber-ho estava a les festes de Sant Bertomeu i ràpidament entendria el significat d'aquestes paraules sense consultar el diccionari.
Ferreries es va omplir de cavalls i emocions.A ritme del flabiol i del tambor caixers i cavallers amb 76 cavalls es preparaven per la festa. La banda de Música de Ferreries va encetar el jaleo : quatre hores de bots i cabrioles sobre la sorra.
Els cavalls de raça menorquina són els protagonistes.Les festes han estat fonamentals per aquesta raça de cavalls, ja que els genets estan molt orgullosos de lluir un bon animal. Els genets reben una canya verda per participar a la qualcada.
Atentament.
Senyor i

Urbanitat, bona educació


El dia 18 de febrer d'aquest any al diaridegirona.cat va sortir un article del senyor Agustí Casanova i Masferrer que es titula: Urbanitat contra la mala educació. On hi podem trobar escrit:
... El mot urbanitat ha passat de moda i ningú el fa servir, talment quelcom vergonyant i cursi. És bo recordar aquí mateix el seu significat: "qualitat de la persona que posseeix bones maneres, que conviu en grup respectant la personalitat d'altri i que observa les normes de convivència i de tracte social".
... Els joves actuals només dominen un sol llenguatge, un únic registre lingüístic, que els serveix per igual per parlar amb els pares, amb els amics, amb els professors i amb les persones grans. Tracten els adults com si fossin de la seva colla amb la mateixa parla ordinària i no solen emprar el vostè. Ara bé, pels adolescents no és manca de respecte, ja que no han rebut cap aprenentatge en la forma d'adreçar-se als grans i si l'han rebut no el fan servir per por de ser poc masculins o poc moderns. Abans quan ens referíem als pares o als mestres ens comunicàvem de diferent manera de com ho feiem amb els companys de la colla. No era hipocresia, era respecte. Cert que molts pares són culpables d'aquesta situació, perquè han volgut que els fills els parlessin com a amics i no com a fills, quan el fill ha de tenir els amics de la seva edat. Aquesta mena de relació en què els rols estan pervertits condueix a la confusió i la creació d'un llenguatge estandaritzat;
...
A mi i a més gent, ens preocupa aquest tema. Potser m'he fet gran, m'he fet vella. Però aquest tema fa uns mesos va formar part de més d'una conversa. I ara que és temps de proposar-nos objectius i competències a assolir, em va bé refrescar la memòria i millorar i augmentar els meus coneixement.
També he recordat l'entrevista que Jaume Barberà va fer en el programa Singulars a Emilio Calatayud. I, de retruc, m'he tornat a trobar amb el senyor Xevi Ramon de Vilassar de Mar. El podem escoltar dient:
"Respirin pel nas!".
Els hi parlo de vostè. Els petits tracti'ls de vostè des del primer dia, veuen que tu li tens un respecte amb ell.

El senyor Lluís Casasses i Simó a L'urbanitat símbol de cultura va escriure:
..."Cal esperar una urbanitat dels moments presents, encara que a vegades sembli que es demana esperar el que inesperable".
Segons protocolo.org:

Alguns dels punts clau per a educar als més petits de la casa poden ser (vàlids no solament per al tracte amb les persones grans, sinó per al tracte amb qualsevol altra persona):

1. Parlar amb respecte a totes les persones grans, siguin o no coneguts.

2. Evitar posar males cares o fer gestos despectius quan els grans els diuen alguna cosa. Els conten una història, els diuen algun afalac, o simplement els fan un gest amable (encara que a ells no els ho sembli).

3. S'han de renyar quan facin crítiques despectives a l'esquena (vell, tocat, pesat, etc.). Aquestes paraules poden ferir a la persona major que les escolta.

4. Recordi que donin sempre les gràcies, per una propina que els han donat, per una llaminadura o joguina que els han comprat ... i per qualsevol altra cosa. A l'hora de demanar, recordi'ls també, que utilitzin sempre "per favor".

5. Comprensió. Cal ensenyar-los el fet que admetin de bon grau les petites manies, tossuderies, etc. que puguin tenir els seus avis o altres persones grans.

6. Cal aprendre a escoltar als grans. Encara que la història o "batalleta" l'hagi contat anteriorment; la felicitat que per a ells suposa, en la major part dels casos, tenir un públic lliurat val la pena. Es pot, amb certa prudència, recordar-li al narrador que aquesta història ja la saben, que els conti altra.

7. Saludar. Cal saludar quan ens visiten o visitem a altres persones. No es pot passar sense fer una salutació com sinó existissin. El mateix a l'hora d'acomiadar-se.

8. Ajuda. En alguns casos pot ser que necessitin ajuda per a asseure's o aixecar-se, arribar fins al cotxe, llegir una lletra massa petita per a ells, prendre alguna cosa que ha caigut al terra, etc. Cal estar sempre disposats i atents.

9. Ignorar. Ni quan van de visita ni quan vénen els avis o altres persones es pot consentir que els petits de la casa estiguin amb la televisió o ràdio encesa, jugant a la consola o simplement "desapareixent" quan hi ha la més mínima oportunitat. És de mala educació "ignorar" als convidats o "fugir" d'ells. Si vols que els petits se'n vagin s'ha de dir de forma expressa: podeu sortir a jugar al jardí, anar a la vostra habitació, etc.

Si aconseguim que els petits aprenguin, entre d'altres, aquestes pautes de comportament, els puc assegurar, que podran sentir-se orgullosos dels seus fills en qualsevol circumstància (cosa cada vegada més difícil). Un nen educat i respectuós és un adult tolerant i cívic en el futur.

- Què en pensa?
- Té algun suggeriment?

- Coneix algun altre lloc web on aquest tema estigui desenvolupat des de la vessant escolar?
Ens la pot comunicar?


- Si vostè és una persona relacionada amb l'ambient escolar potser li agradarà consultar: convivencia_escolar.

imatge de http://www.juntadeandalucia.es/averroes/conservatoriodanzacordoba/spip.php?auteur1
- També pot consultar, si vol: http://www.xtec.cat/innovacio/convivencia/

dilluns, 24 d’agost del 2009

Escolta, escolta, recorda i juga!

Des de ANB i de la mà d'Antonio un joc per a fer créixer la memòria auditiva:
Moltes gràcies!
tone memory - zefrank.com - Watch more Videos at Vodpod.

diumenge, 23 d’agost del 2009

Biblioteksgatan?

Nens i nenes estic una mica perdut. Miro el nom del carrer per on camino i veig que és molt estrany: Biblioteksgatan. Passejant per aquesta ciutat plena de llacs, parcs i consonants (Stockholm), he vist que molts dels carrers acaben en gatan.
Segueixo aquest carrer i arribo a un parc molt gran i un edifici molt sobri em crida l'atenció. Puc llegir clarament a la part alta d'aquest edifici la paraula Biblioteket.

Aquest carrer en el que estic porta directament a l'edifici de la fotografia. Vosaltres que sou bons detectius, encara que no sabeu suec -jo tampoc-, podeu deduir com es diria en català aquest carrer?
Atentament.
Senyor i

dissabte, 22 d’agost del 2009

Ordre a la biblioteca

Ho he trobat remenant pel "món virtual" buscant jocs "educatius"!

La traducció de l'anglès al castellà de les explicacions de com es juga... és una mica especial. Fixa't, per exemple, en com està escrit "guiaré" diu: "guiyaré"! Deu ser alguna variant o no!
Aquest joc per entrenar als ajudants i a les ajudantes de les biblioteques està fet per na Vicki L. Almstrum.
Recorda:

divendres, 21 d’agost del 2009

El misteri de la variscita

Recorre les galeries de la mina i troba la variscita. Ah, i atenció als paranys...
Si desconeixes la paraula variscita: http://ca.wikipedia.org/wiki/Variscita

diumenge, 16 d’agost del 2009

I el Senyor i?

imatge de http://www.istockphoto.com/


ON DEU SER EL SENYOR I?
Mira la pàgina 8 del pdf. o treballs recerca o Stockholm Junior Water Prize i... potser ho endevinaràs.

Apreciada senyora
Estic mirant un edifici que em deixa clar que és una biblioteca. Però, on és aquesta biblioteca. El teclat de l'ordinador també és diferent, amb una colla de signes que desconec.Algú pot ajudar-me?
A l'edifici hi ha escrit:
KLONGL. BIBLIOTEKET.

Atentament.
Senyor i

Una estona divertida amb "El petet"

Rodona m'ha vingut l'entrada de la poesia El petet que he trobat a Poesia Infantil i juvenil per l'animació que tenia guardada de fa uns dies! Gràcies, Sàlvia.

EL PETET
(Guillem Barceló)

Quan menje molt
faig un soroll
i fa olor a trol.
Jo li dic petet,
i m'agrada poquet.
En el bar o en el parc.
sempre s'escapa el prrac.
En classe o a casa
sempre em posen mala cara.
Estic fart del petet
però no el canvie
ni per un quinzet.
El petet és el meu amic
no el canvie ni per fer-me ric.

Serà el que sembla que és? Si? No?
En Pat et Stanley, creats per en
Pierre Coffin, em fan passar una bona estona.

dissabte, 15 d’agost del 2009

Recorda: rentar-te les mans


Fa un any al blog vam editar aquesta entrada:

Rentar-se-les-mans

Ara, aquesta acció, encara té més importància. No ho oblidis! I no només si has de tocar un llibre! Recordes la meva insistència quan algú tornava a la classe des del lavabo? Als poms de les portes, als panys, a les taules, a les cadires, al ratolí de l'ordinador... s'hi queda enganxat de tot!
Mesures de prevenció.
Si vols mira que escriuen a l'altre banda de l'Atlàntic:

Así es como se transmiten los microbios

Al Racó de la biblioteca pots veure un vídeo del que passa quan una persona esternuda a l'ascensor i no es tapa la boca i el nas amb un mocador.

La lectura en temps de vacances

Per email m'han arribat dues publicacions virtuals que val la pena que viatgin per la xarxa com més millor. Una és Calaix de sastre- El Webloc de Penedès Cultura i l'altre Interactiva amb l'article de Teresa Blanch i Anna Gasol. Ambdues són una però persegueixen el mateix que el curt que va participar en el concurs LEA "Abre un libro" que he trobat a Trafegando Ronseis.

Recomanacions per les vacances:
Llegir no és cap luxe, i des de la família podem ajudar enfortir els lligams que s’estableixen entre el llibre i l’infant. El repte és molt simple:
• Llegir molt i lectures variades
• Seleccionar les lectures
• Llegir en veu alta amb freqüència
• Contar contes i històries personals
• Visitar la llibreria i buscar els llibres que ens poden interessar... així com demanar l’assessorament del llibreter
• Visitar la biblioteca pública i fer-se socis (tota la família), endur-se llibres en préstec a casa, tant els menuts com els adults
• Tenir paciència per escoltar les opinions i les narracions dels infants
• Escoltar, sense burlar-se’n, sense renys, sense interrupcions..., les lectures que els infants fan en veu alta
• Compartir lectures de diaris i revistes
• Jugar amb les paraules (durant un viatge, a la platja, etc.)
• Crear moments de complicitat, tot compartint experiències de lectura

No ens oblidem de posar algun llibre dins la nostra maleta i la dels nostres fills!

divendres, 14 d’agost del 2009

Més llibres de matemàtiques

A la web MULTIPLICA produccions matemàtiques hi trobem escrit:

matemàtica PETITA

Els contes de MATEMÀTICA PETITA estan adreçats als nens i nenes a partir de 4 anys. Són petites històries per a primeres lectures, on el tema principal són les matemàtiques. Estan escrits amb lletra majúscula (de pal) i lletra manuscrita (lligada) de forma simultània . A MULTIPLICA, treballem amb l'objectiu que totes les nenes i nens creixin estimant les matemàtiques ja que són imprescindibles per a la nostra cultura.
A la vegada que l'educació de les persones és essencial formar-se en valors; així, dins dels nostres contes es mostra que el món està fet per nois i noies, dones i homes, que cal treballar per la natura, amb companyonia amb els altres respectant als altres i a nosaltres mateixos.
Una altra col.lecció pel setembre!

dijous, 13 d’agost del 2009

Temps per jugar

Temps per jugar
El joc és un moment agradable on no existeix el risc, o almenys no hauria d'existir. A tots ens agrada jugar, posar-nos en situacions atípiques que ens treguin de la nostra realitat i de la nostra rutina. És alguna cosa innata, un instint que ens permet desenvolupar la imaginació, compartir experiències i a més adquirir una sèrie d'habilitats socials que necessitarem durant la vida adulta. És un espai on tenim l'oportunitat d'interactuar amb nosaltres mateixos, amb els altres i amb el nostre entorn.

Juguem perquè necessitem descobrir, conèixer, aprendre i sobretot entendre'ns. Juguem perquè necessitem experimentar sensacions que ens provoquin plaer. [...]

Durant la nostra infància iniciem un tipus de joc que serà decisiu per a la nostra vida adulta; és el anomenat joc simbòlic. Es dóna en una edat en la qual necessitem crear símbols pels objectes, les persones o les situacions per a entendre'ns millor. A través dels símbols nens i nenes aconsegueixen reduir la complexitat de la realitat i dur-ho a un territori que puguin dominar. El joc facilita la comprensió del que som i del que podem arribar a ser i fer. Reproduïm situacions reals com si es tractés d'un assaig del món en el qual ens toca viure; el joc simbòlic permet a més jugar amb la realitat però no estar dintre d'ella, pel que és més segur. També podem equivocar-nos, experimentar, provar, projectar sense conseqüències punitives.

El joc és aprenentatge i plaer. [...] Paradoxalment, l'espècie humana és gairebé l'única que conserva al llarg de tota la seva existència un cert infantilisme i propensió al joc.


(Del libro ¿Por qué somos como somos?, de Eduardo Punset, 2008).

Al llibre Principios y estándares para la educación matemática, de NCTM y la Sociedad Andaluza de Educación Matemática THALES, a la pàgina 78 diu:
EL TRABAJO DE LOS NIÑOS ES JUGAR.


- Donaré temps per a gaudir d'un racó de joc? Alguna gent de segon ho demanava... Abans, fa temps... en teníem un. Potser pensàvem que no s'aprofitava prou el temps? Com es fa per què no molestin als que estan jugant-treballant a una altra cosa que necessita un relatiu silenci?

dimecres, 12 d’agost del 2009

Un color nou

Ja fa mesos que al canal 33 fan Un color nou, però ara tinc més temps per a mirar-lo i llegir-lo sencer. Llegim lletres, llegim paraules, llegim imatges... Els nens i les nenes que llegeixen quadres en aquest programa ho fan sense pressió de cap mena. Diuen el que pensen, el que senten, el que entreveuen... Les seves explicacions, sovint, emocionen.

"Un color nou" és una sèrie cultural d'entreteniment sobre l'art a partir de la mirada de cinc grups de nens i nenes, d'entre 6 i 11 anys, de cinc països diferents: Equador, Burkina Faso, Marroc, Catalunya i Xina. En cada programa els nens i nenes manifesten les seves opinions sobre una obra cabdal de l'art mundial, d'artistes d'arreu. Al mateix temps, se segueix el procés de creació d'una obra col·lectiva dels joves.
En el programa dedicat a Frida Kalo vam veure com parelles diferents de nens i nenes es posaven d'acord abans de fer una obra de creació pròpia, dialogàvem sobre el que farien, es posaven d'esquena, feien i després veien el que havien fet. Sí nosaltres ens poséssim d'acord com ells i elles! Sí acceptéssim, sí escoltéssim, sí cedíssim, sí ... la de coses ben fetes que faríem!
Cinc grups de deu nens i nenes analitzen en cada episodi una obra d'art concreta de referència mundial (la mateixa per a tots els grups), i paral·lelament van fent la seva pròpia creació (utilitzant les mateixes tècniques i materials).
Ara encara no puc posar el vídeo de les Dos Fridas, però si vols, pots donar una ullada a

dimarts, 11 d’agost del 2009

Col.lecció: Els contes de l'Ahmes


Els contes de l'Ahmes és una col.lecció de l'editorial Cruïlla que permeten compartir la matemàtica, jugar-hi, coneixe’n la història i integrar-la de manera natural en l’entorn familiar sense perdre de vista el seu rigor ni la seva lògica interna. Els llibres estan escrits per Lourdes Figueiras.
Una col.lecció que intentarem tenir el setembre per la Bibliopetita i per la biblioteca de primària.
- I què és o qui és Ahmes?

diumenge, 9 d’agost del 2009

Filosofia de vida


- Per què he inserit aquest vídeo al blog?
- Perquè, perquè... Hi ha més d'un perquè!
Filosofia de vida.
- I... tu... què en penses?
P.D. Si vols saber més coses d'aquest vídeo clica: http://trafegandoronseis.blogspot.com/2008/06/usa-protector-solar.html

dissabte, 8 d’agost del 2009

Dissabtes... poesia: Una casa de libro

Des de bibliopoemes
gràcies Sàlvia

UNA CASA DE LIBRO
(Mª Rosa Serdio)
He diseñado mi casa
en un libro de hojas blancas.

La vieja hiedra de versos
cubre la puerta de entrada
para que esté camuflada.

Cestas de mimbre, canela
y manzanas reinas de amor
pongo en el recibidor.

Una jaima en el salón,
alfombras de seda y cielo,
muchos cuentos, siete velos...

En la cocina un herbario:
azafrán, cilantro, menta...
¡Un jardín extraordinario!

Mi habitación en las nubes:
sueños, poesía, canción,
nanas para el corazón...

En el baño las burbujas
de sabia rosa mosqueta
y los versos del poeta.

Cuando vayas a marchar
y comiences a salir
Sé que querrás regresar.
¡Pon migas al porvenir!

He decorado mi casa
con libros. ¡A ver si pasas!

divendres, 7 d’agost del 2009

dimecres, 5 d’agost del 2009

Vacances amb Burt Simpson

Una cosa més per entretenir-se a l'estiu:
Ho he trobat a Science en anglès al Pràctiques I de Lleida. He fet que en Bart escrivís vacances en els nostres idiomes fent servir Add Letters.
- Estarà ben escrita la paraula vacances en tots els idiomes? Senyor i, m'haurà d'ajudar!
Gràcies Florià.

dimarts, 4 d’agost del 2009

El joc dels missioners

No vegis el temps que feia que volia inserir el joc dels Missioners!

Tres missioners i tres caníbals han de travessar el riu en un bot on només caben 2 persones. Poden fer els viatges que vulguin, però mai el nombre de caníbals ha de ser més gran que el dels missioners, perquè si no se'ls mengen. (Text extret de: http://www.xtec.cat/~jcardena/Mates/links/links2.htm) Gràcies, Juanjo Cardenas.


dilluns, 3 d’agost del 2009

Jugar a fer quadrats màgics

És molt difícil anar a dormir sense aprendre una cosa nova i diumenge 2 d'agost, vaig aprendre a inserir aplicacions Flash directament al blog. Tot gràcies a la proposta de Patxi Garcia i a les explicacions que vaig trobar al blog unijimpe.
Per això ara pots jugar a fer quadrats màgics aquí. Espero que en trobis més d'un.
Si abans de jugar vols recordar o aprendre què és un quadrat màgic ves als Fascinants quadrats màgics i no et perdis perquè en Blai hi té molta informació!
Recorda que els números hi han de ser tots però sense repetir-los, que les columnes, les files, les diagonals han de sumar el mateix.

Joc trobat a http://www.iesmariazambrano.org/Departamentos/flash-educativos/flash-educativos.html#mates

diumenge, 2 d’agost del 2009

Propostes de vacances: retallables de les 3 bessones


Si avui és diumenge... hi ha propostes de la gent de l'Espai Internet. M'agrada esperar a veure què treuen! Acostumen a tenir en compte a la quitxalla i a qui l'acompanya.
Avui ens proposen passar una estona jugant a vestir nines. Ho recordo com una cosa molt divertida. Si vols, ja ho saps clica la imatge.
Ah! I si vols fer avions de paper:

Per cert, no et deixis perdre Especial jugar amb el paper.

dissabte, 1 d’agost del 2009

Fitxa del nostre blog


Revisant l'etiqueta Bibliotecas del blog Librosfera he trobat aquesta proposta que ve de Blyberg. Ara, gairebé una antiguitat. Quan penso en les fitxes que vaig omplir i que encara no he llençat a reciclar, recordo els moments de concentració que l'escola em va proporcionar. El treball artesanal i manual té unes connotacions "naturals". (Si desitges jugar amb el generador, clica la imatge.)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...